bannerPos

Landbruget kræver svar om kloakvandet i Limfjorden

Landboforeningerne sætter spørgsmålstegn ved Miljøstyrelsens udsagn om, at det kun er fem procent af udledningen, som stammer fra spildevand. På billedet ses Limfjorden.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
13-07-2020 08:45
Nu vil landboforeningerne LandboNord, Agri Nord, LandboThy og Landboforeningen Limfjord have klarlagt, hvor mange næringsstoffer, blandt andet kvælstof og fosfor, der er i udledningerne fra kommunerne. Det vil de, efter det er kommet frem, at flere kommuner udleder urenset spildevand direkte i Limfjorden.

Der løber cirka fem kubikmeter urenset kloakvand pr. borger ud i Limfjorden om året fra Vesthimmerlands Kommune. Det siger kommunens egne tal, viser et dyk foretaget af en række lokale landboforeninger. Med lidt over 37.000 borgere er det knap 174.000 kubikmeter i alt.

Der løber også urenset spildevand i fjorden fra nogle af de ti andre kommuner, der har kyst mod farvandet.

Nu vil landboforeningerne LandboNord, Agri Nord, LandboThy og Landboforeningen Limfjord have klarlagt, hvor mange næringsstoffer, blandt andet kvælstof og fosfor, der er i udledningerne fra kommunerne, så det ikke er landmændene alene, der står for skud, når det gælder vandmiljøet i Limfjorden. 

- Vi vil vide, hvor meget udledning der er fra kommunernes anlæg. Hverken landmænd eller befolkningen kan være tjent med at blive holdt hen i uvidenhed. I dag bøder landbruget for kommunernes overløb og udledning af urenset spildevand til fjorden, siger René Lund Hansen, der er formand for planteavl i Agri Nord. 

Yderligere krav til landbruget skal bremses

Et af problemerne er, at danske rensningsanlæg ikke har pligt til at indberette, når de har overløb. Derfor sætter landboforeningerne spørgsmålstegn ved Miljøstyrelsens udsagn om, at det kun er fem procent af udledningen, som stammer fra spildevand.

- Landbruget får gang på gang nye krav og restriktioner for deres drift. Så mange at landbruget stort set har nået et mål om at reducere den samlede påvirkning i vandmiljøet til det niveau, det var i år 1900. Nu handler det om at komme til bunds i, hvor meget kloakvand der bliver hældt ud i fjorden, og hvor stor en betydning det egentlig har, siger Hans Christian Holst, der er formand for planteavlsudvalget i LandboNord.  

I dag opfylder landbruget en række miljøkrav om at så kvælstofopsamlende afgrøder på marken, de har strenge gødningsrestriktioner med mere, og for nylig er landbruget blevet pålagt at reducere udledningen yderligere. 

Nu skal det være slut med stramning på stramning, mener de fire landboforeninger. 

- Nu skal yderligere stramninger bremses, indtil det er klarlagt, hvor meget kommunens udledning betyder, siger René Lund Hansen.

Byen skal ikke forurene Limfjorden

I landbruget bliver der gjort de tiltag, der kan gøres, for at minimere udledningen til Limfjorden. Derfor mener landboforeningerne, at kommunerne også skal gøre det samme. Blandt andet ved at udbygge og renovere deres spildevandsanlæg.

- Vi skal alle sammen være med til at passe på fjorden, både landbrug og kommune. Ikke alene landmændene skal vide, hvilket indhold der er i vandet i fjorden. Det skal alle andre, der bruger fjorden også, siger René Lund Hansen. . 

- Borgere, der bruger fjorden rekreativt, bør være sikre på, hvilken kvalitet vandet har. Det er utilstedeligt, at der lukkes næringsstoffer, kemi, opvasketabs, p-piller og hvad folk ellers finder på at hælde ud i kloakken, direkte ud i fjorden, siger Hans Christian Holst. 

hka

Mangler svar

Vi har forsøgt at få et svar fra Vesthimmerlands Kommune, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse inden deadline.

Vi ville gerne have stillet direktøren for Vesthimmerlands Forsyning eller kommunaldirektøren følgende spørgsmål:

- Vurderer I, at den pågældende udledning er et problem for vandmiljøet?

- Hvorfor udleder kommunen disse mængder direkte ud i vandmiljøet?

- Har I konkrete planer om at udvide kapaciteten, så der fremover ikke bliver udledt spildevand i disse mængder?

aldo

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next