bannerPos

Bortilførsel i roerne er vigtigt i et tørt år

Sukkerroe med bormangel med sorte hjerteblade og orangefarvet blade. I siden af roen ses sprækker og begyndende råd.
20-06-2020 08:39

Bormangel i sukkerroerne forekommer især i tørre år, og forebyggende tilførsel af bor skal ske inden synlige symptomer.

SUKKERROER Flere forskellige faktorer kan medføre, at der opstår bormangel i sukkerroerne, som især i tørre år kan give problemer.

- Symptomerne på bormangel viser sig oftest i løbet af juli og august med pletter eller områder i markerne, hvor roeblade bliver orange-gule, forklarer Finn Sørensen, Agricenter Danmark, Nordic Sugar.

Han fortæller videre, at bormangel også har betegnelsen hjerte-tørforrådnelse, da typiske symptomer også ses på de yngste hjerteblade, som forbliver små, sorte og dør.

- Yderbladene bliver gul-orange og bladene flader ud. Nye sideskud dannes, og senere udvikler der sig sprækker og forrådnelse i selve roen. Dette kan gøre roerne uegnede til sukkerproduktion, lyder det fra Finn Sørensen.

Flere forhold øger risikoen

Der er flere forhold, som øger risikoen for, at der kan opstå bormangel i roerne, og Finn Sørensen oplyser, at der er størst risiko for bormangel i marker, hvor der ikke er anvendt borholdig gødning, og i marker, hvor der var begyndende symptomer på bormangel, sidst der var roer i marken.

Der er også risiko for bormangel på lette, sandede jorde og i marker med højt reaktionstal, ligesom nedbørsmængden spiller en rolle.

Bormangel i sukkerroerne kan således forekomme både under tørre forhold og efter en vinter med stort nedbørsoverskud på grund af udvaskning.

Tilførsel inden symptomer

- Forebyggende tilførsel af bor skal ske inden synlige de symptomer, meddeler Finn Sørensen og tilføjer:

- Et passende tidspunkt for tilførsel af bor ved udsprøjtning er ved rækkelukning, hvor der er en stor bladmasse til at optage det udsprøjtede bor. Tilførslen foretages som en forebyggende behandling, inden der er symptomer på bormangel.

- Der findes flere borholdige produkter på markedet med forskelligt indhold. Anvend en mængde så der udsprøjtes cirka 300 gram bor pr. hektar. Ved forventet kraftig bormangel gentages denne sprøjtning efter et par uger, lyder anbefalingen fra Finn Sørensen.

- Nogle mangan- og bormidler kan blandes, når det er fra samme firma, men husk at følge forskrifterne fra de enkelte firmaer. Dette kan være aktuelt, hvis der også er manganmangel i roerne, slutter Finn Sørensen.

jhal

0

Ansatte i karantæne, hvis de trodser rejseanbefalinger

Som arbejdsgiver har man pligt til at sikre et sundt arbejdsmiljø for de ansatte. Derfor skal medarbejdere sættes i karantæne ved hjemkomst, hvis de har rejst til områder, Udenrigsministeriet fraråder, lyder meldingen fra HR-rådgiver i Velas

Kragmann og Maskinpartner bliver Gehl-forhandler

Kragmann A/S i Middelfart og Maskinpartner A/S i Vejle har indgået aftale med Gehl-importøren, Stenderup A/S, om at de i fremtiden sælger og servicerer det amerikanske Gehl-læssemaskiner i deres respektive områder.

Mangelfuld poltestyring kan gøre indhug på bundlinjen

Det korrekte antal sopolte i hjemmeavlen er altafgørende for økonomien i svineproduktionen – skyder man forkert med enten for få eller for mange, kan det blive dyrt, lyder det fra Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Husk opdateringen – eller udfærdigelse af en APV

Er det tid til at opdatere din APV – eller har du slet ingen? Velas minder om, at en APV er lovpligtigt, hvis der er ansatte på bedriften.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet
Side 1 af 62 (1233 artikler)Prev1234567606162Next