bannerPos

Husdyr kan forgiftes af agern

Pas på agernforgiftning, hvis der er egetræer i eller ved hestefolden. Foto: Camilla Bønløkke

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
19-10-2018 07:00
Varme og tørre somre får egetræet til at udvikle særligt mange agern. Sådan et år øger risikoen for forgiftning hos blandt andet kvæg, heste og får, hvis der er egetræer ved folden.
Med jævne mellemrum danner egetræer særligt mange agern, sådanne år kaldes oldenår. I år er det et oldenår. Oldenår kommer typisk efter varme og tørre somre som i år, hvor egen har haft gode muligheder for at udvikle mange frugter.
Agern fra egetræer indeholder store mængder tanniner. Størst er koncentrationen af tanniner i de første umodne agern, de spæde egeblade om foråret, men også egetræets bark har et højt indhold af tanniner. Yderligere har spirende agern et højt indhold af tannin som er potentielt giftigt for heste og andre husdyr. Både heste, kvæg og får kan blive forgiftede af de nedfaldne agern. Tilsvarende er det ikke ualmindeligt med indberetninger om, at hunde er blevet forgiftet af at have spist agern.
Landskonsulent Eric Clausen, Seges Heste, advarer derfor om, at agern er giftige for de fleste dyrearter, med undtagelse af grise.
 

Øget risiko om efteråret

I hestens fordøjelsessystem bliver tanninerne nedbrudt til pyrogallol, som kan forårsage lever og nyreskader. Tanninerne kan også indgå i komplekse forbindelser med jern og derved hindre, at hesten optager tilstrækkeligt meget af det jern, som foderet indeholder.
Tanninerne, eller garvesyren, er ætsende og kan forårsage betændelsestilstande og blødninger i mave og tarmvægge samt nyresvigt.
Faren for agernforgiftning er særlig stor om efteråret, når hesten går på nedbidte græsmarker uden at få tilbudt tilstrækkeligt med supplerende foder. Størst er risikoen for forgiftning hos sultne heste, der går og keder sig på marken, fordi der ikke er mere græs.
Ifølge landskonsulenten er der flere eksempler på, at enkelte heste i en flok tilsyneladende kan få smag for de lidt bitre olden og målbevidst går efter disse, og på den måde konsumerer ganske store mængder, hvorved forgiftning kan opstå.
 

Forgiftningssymptomer

De kliniske tegn på forgiftning er, at dyret bliver deprimeret, ophører med at æde, udviser smertetegn fra bughulen(kolik) og får en slingrende gang. Gødningen er mørk og hård, men senere i forløbet kan blodig diarre forekomme. Nedsat eller ophørt drikkelyst er også blandt de første tegn på oldenforgiftning. Senere indtræder afmagring og dødsfald er ikke ualmindeligt. Ved symptomer er hurtig indsats nødvendigt for at redde hesten.
Ser man symptomer på oldenforgiftning gælder det om, hurtigst muligt at fjerne dyrene fra »problemområderne« på marken. Der findes ingen modgift. Flydende paraffin er en behandling der har vist sig at være effektiv imod agernforgiftning. Aktivt kul skulle også være effektivt. Dyrlægen bør tilkaldes og afgiftningsprocessen kan støttes ved blandt andet indgivelse af sterile væsker.
Der er dermed god grund til at tjekke folden for forekomst af agern i denne tid.
- Er der mange agern i folden, kan man eventuelt forsøge at hegne de områder fra, hvor der er flest egetræer. Alternativt kan det være nødvendigt løbende at indsamle de nedfaldne agern og give tilskud af hø, eller wrap på marken, så hestene ikke tvinges til at æde de nedfaldne agern, forklarer Eric Clausen.
 
0

Ny i spidsen for HK planteavl

Hornsyld Købmandsgaard A/S har ansat Kenneth Søbye som produktchef for planteavl

Formand: - Vi skal producere mere klimaneutralt

Klimaet var overskriften for formand Niels Jørgen Thomsen, da han aflagde beretning på generalforsamlingen i Østjydsk Familielandbrug, der blev holdt hos Velas i Søften

Sikker og præcis fjernelse af ukrudt med ny græsklinge

Den nye græsklinge RG-KM fra STIHL gør det nemt at fjerne ukrudt fra såvel grusgange og flisebelægninger som fortove og asfalt. Med græsklingens unikke design, hvor knivpladerne bevæger sig frem og tilbage ligesom på en hækkeklipper, er risikoen for stenkast minimal – hvilket betyder, at RG-KM også er et optimalt værktøj i bymiljøet.

Velas Byg ansætter ny arkitekt – opruster på lovliggørelser

Byggeafdelingen i Velas har ansat endnu en erfaren arkitekt, som skal hjælpe landmændene med alt fra boligtegninger til lovliggørelser.

Grænselukning lukker både ude og inde

Både Danmark og Tyskland har som bekendt valgt at lukke grænsen mellem de to lande på grund af corona-virussen – det giver udfordringer – også i landbruget

De unge skal etablere deres eget

Unge landmænd har brug for at skabe deres eget netværk i branchen, og de får nu hjælp fra den lokale landboforening, som har etableret en ungegruppe. Det har vist sig at være en succes.

Styrket SLF runder et skarpt hjørne

Der blev kigget både politisk fremad og historisk tilbage, da SLF markerede sit 20 års jubilæum ved dette års generalforsamling, der blev holdt på Agerskov Kro.

Klar til Agromek 2021

Mange virksomheder har allerede meldt sig klar til at udstille på næste års Agromek-messe i Herning.

Efterafgrøder knækker ikke kurven

Der var kritik af flere ministre og ikke mindst Aarhus Universitet fra formand Mogens Dall, da LandboSyd holdt generalforsamling i Gråsten. Ikke mindst efterafgrødekravet fik en hård medfart af landboformanden

Nye skærpede regler ved byggeansøgninger

Brug af certificerede brandrådgivere og statikere ved ansøgning om byggetilladelse kan medføre udfordringer, påpeger bygningsrådgiver.
Side 1 af 58 (1143 artikler)Prev1234567565758Next