bannerPos

Fyldte maver og tarme hærger fortsat slagterier

Selvom det er 26 år siden, at Landsudvalget for Svin gjorde opmærksom på, at slagtesvin skal faste 12 timer før slagtning, oplever Tican gang på gang, at kravet ikke er overholdt. Arkivfoto

Tekst og foto: Ditte Birkebæk Jensen

Journalist
04-04-2019 09:54
Tican påpeger at grise gang på gang leveres med fyldte maver til slagtning, selvom det er 26 år siden, at kravet om faste så dagens lys.

»Fyldte maver og tarme giver problemer«, så konkret ridser Tican et tilbagevendende problem op i sit nyhedsbrev – og det er langt fra første gang, at slagteriet gør det.

- På slagteriet udfordres vi for ofte af grise, der leveres uden at have fastet tilstrækkeligt forud for levering. Der er ingen vej uden om, at grise skal fastes inden levering. Vi må derfor indskærpe, at det er et krav, som skal efterleves, lyder det i nyhedsbrevet.

Hvis du som producent af en eller anden grund har haft problemer med at overholde reglen, og du opdager det før, grisene når slagteriet. Så opfordrer Tican til at kontakte slagteriet, så det har mulighed for at udskyde slagtningen af grisene og dermed minimere konsekvenserne.

Krav kom i 1993

Det mest kedelige ved problemet er, at det er 26 år siden, at Landsudvalget for Svin skrev notatet om at grisene skal faste. Notatet er nemlig fra 1993, og kan findes i fuld længde på svineproduktion.dk, hvis du har brug for en opfriskning.  

Oprindeligt kom kravet om en fastetid på ca. 12 timer før slagtning for at undgå salmonella i kødet. Afhængig af transporttiden til slagteriet skal slagtesvinene altså ikke fodres de sidste 10-12 timer før udlevering.

Den praktiske gennemførelse af fasteperioden afhænger af fodringssystemets indretning i den enkelte besætning, herunder hvilken metode der synes lettest at gennemføre. Et tip kan være at flytte slagtesvinene til et udleveringsrum, det kræver dog, at rummet opdeles i stier med vandforsyning, har skridsikkert gulv og ventileres efter gældende norm.

En fasteperiode på ca. 12 timer før slagtning påvirker ikke afregningsvægten. Først efter ca. 16 timers faste reduceres vægten.

Det er værd at bemærke, at kravet om faste gælder både tør- og vådfodrede grise og restriktivt såvel som ad libitum-fodrede grise. Desuden understreger Seges, at der skal huskes fri adgang til vand i fasteperioden.

Derfor skal de fastes

  • Det er spildte penge på foder at sende grise til slagtning med maven fuld
  • Det medfører bøvl og omkostninger ved indtransporten, når grisene ikke er fastet. Gødningsmængden i bilerne er større, og rengøringsarbejdet bliver dermed mere arbejds- og tidskrævende
  • Fyldte tarmsæt og maver, der brister under slagteprocessen, giver gødningsforurening, som medfører, at de kontaminerede grise (som ofte omfatter flere end den gris, hvor tarm eller mave bristede) skal håndteres separat
  • Der er ekstra omkostninger ved den efterkontrol af slagtekroppe, hvor kontaminerede områder bortskæres, og slagtekrop og tarmsæt nedklassificeres
  • Det handler om fødevaresikkerhed, og derfor har myndighederne stor fokus på problemstillingen. Myndighederne har hjemmel til at kræve intensiveret kontrol, hvis frekvensen af gødningsfund på slagtekroppe er for stor
0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next