Hybridrug som foder til slagtesvin og søer

John Ankersen 06-07-2018 07:00:28
Indholdet af arabinoxylaner og fruktaner gør hybridrug til excellent foder for både slagtesvin og søer
Hybridrug er godt foder til grise, og nyere viden og forskning omkring hybridrug viser, at fibre (arabinoxylaner) og sukker (fruktaner) er værdifulde ingredienser, når vi også kigger på grisenes sundhed og velvære.
KWS hybridrug adskiller sig meget fra hybridrugsorten Heltop. I Helltop har man forædlet fibrene (arabinoxylanerne) væk. Det betyder at Helltop får mere en karakter af at være lig med hvede, og derfor bør sorten sammenlignes med hvede og ikke traditionelle hybridrugsorter.
Den har simpelthen ikke alle hybridrugens positive egenskaber rent fodringsmæssigt. Helltop tilmed er gammel genetik, der dengang den var med i landsforsøgene i årene 2010 til 2014, som gennemsnit lå 5 % under Palazzo mht. kerneudbyttet. I forhold til Palazzo er udbyttet i de nyeste hybridsorter øget med 7 til 10 %, hvilket svarer til et udbytteforspring i forhold til Helltop på 12-15 procent
 

Fodring med traditionel hybridrug er et plus

Flere og flere danske og internationale fodringsforsøg har gennem de seneste år vist, at der i overvejende grad er fordele ved at inddrage traditionel hybridrug i foderplanerne til slagtesvin og søer.
Rugs indhold af fibre og sukker har tidligere været anset som et problem, mest fordi det hang sammen med et lavere proteinindhold (ca. 1,0 – 1,5 procent) i kernen sammenlignet med hvede. Men i dag ses rug ofte som en overvejende positiv ingrediens i foderet.
I moderne svinefodring regnes de gode fibre og sukre i rug som positive i foderrationen, da de nyeste fodringsforsøg har fokus på andet end proteinindhold og fodereffektivitet. Rugens fibre og sukre fordøjes af grisene i tyktarmen, og fibrene (arabinoxylarnerne) og sukrene (fruktanerne) bliver her omsat til energiholdige syrer, der optages via grisenes blod, og her blandt andet er med til at stabilisere blodsukkeret, ligesom hos os mennesker. Et stabilt blodsukker hos grisene giver blandt andet roligere grise, med de positive følger det nu engang har.
 

Canadisk fodringsforsøg med hybridrug i foråret 2018

Et nyligt fodringsforsøg udført i Canada med 504 gylte og 504 hangrise viste bl.a., at fibrene og sukrene i rug gør at foderblandingen bliver mere viskøs (indeholder mere vand) og øger gennemløbstiden i tynd og tyktarm hos grisene.
Derfor er grise, der er fodret med et stort indhold af rug i foderet, mætte i længere tid. Men netop fordi både foderforbrug og vægtforøgelsen blev reduceret, blev fodereffektiviteten ikke påvirket.
Tilsætning af enzymer havde ikke nogen mærkbar effekt på foderoptag og foder effektivitet, men over hele forsøgets længde var der en effekt af enzymerne med et øget vægtforøgelse på 20 g/dag.
Enzymtilsætning havde kun en mærkbar effekt på fodereffektiviteten, hvor der var fra 45 – 65 procent rug i foderblandingerne. Prisforskel mellem rug og hvede er i de Canadiske forsøg sat til 4,8 kr./100 kg – altså en meget lav prisforskel. 
Diæter med kun rug som korndel, havde en lavere passagehastighed og indeholdt mere vand igennem tarmsystemet hos grisene – det gav tyktarmens enzymer mere tid til at nedbryde fibre og sukre. Slagtekroppen blev ikke forringet, og der var endda en tendens til en højere slagteprocent, hvilket vi også kender fra danske forsøg.
Mængden af rygfedt blev ikke forøget. Foder med højt indhold af rug skal tilsættes mere protein (soja), ligesom vi kender det fra danske forhold, men hvor rugen i Canada prissættes tæt på hvedens pris (-5,00 kr./100 kg), regner vi som oftest i DK med en prisforskel på ca. 15 kr./100 kg, hvilket selvfølgelig stiller rugen langt bedre herhjemme.
Forsøget i Canada gav følgende konklusioner:
- Forsøget viser at hybridrug kan erstatte hvede i foderplanerne helt, og det uden at det påvirker fodereffektivitet, slagtekroppen, foderpris/gris eller foderomkostningerne pr. kg tilvækst samt dækningsbidraget pr. slagtesvin.
-  Tilsætning af foder enzymer gav en tendens til øget tilvækst gennem hele forsøget.
-  Tilsætning af foder enzymer forbedrede fodereffektiviteten, men kun for de slagtesvin som fik rug I stedet for hvede, hvor hveden blev helt erstattet af rug.
-  Ud fra udbytteforsøg høstede de Canadiske landmænd 2,7 tons mere korn/ha i rug sammenlignet med hvede, og det betyder, at svineproducenten der hjemmeblander kan producere 13 slagtesvin/ha, hvis hvede erstattes af nye højtydende sorter af hybridrug på markerne.
 

Vigtige udenlandske forsøg

Udenlandsk forsøg med hybridrug til foder er vigtig for prissætningen af rug i Danmark og internationalt
De udenlandske forsøg med hybridrug i foderet er vigtige - også for dansk svineproduktion, idet de er med til at understøtte, at hybridrug er en væsentlig kornafgrøde, der har holdt sit indtog som værdifuldt korn i foderblandingerne til specielt søer og slagtesvin.
Udenlandsk fokus på hybridrug øger også kendskabet til kornarten inden for fodring i flere lande, og over år vil det bidrage til en international prisdannelse på rug til foder, herunder på de store kornbørser som Matif og Chicago.
Canadierne er godt i gang med at udvikle hybridrug som afgrøde til fodring af grise, og USA følger også med. I USA er der et stort potentiale for hybridrug i Midt Vesten, hvor der ellers primært dyrkes vårbyg, hirse og vårhvede.
 

RDM fylder rundt og er klar til fremtidens udfordringer

23-09-2018 07:00:06

I år runder RDM 140 år – og det blev markeret i forbindelse med årsmødet forleden, der blev holdt i Billund, hvor der også blev sat fokus på avl, økonomi og fremtidig sikring af racen


6.000 gæster besøgte årets Mælkefestival

22-09-2018 07:00:03

Knapt 6.000 gæster lagde vejen forbi Helle Hallen til årets Mælkefestival


New Holland slap alle hestekræfterne løs

21-09-2018 07:00:02

Hele New Hollands traktorprogram, samt egne og andre mærker i markredskaber og maskiner i aktion, da New Holland sammen med tre maskinforretninger holdt markdemonstration ved Toftlund


Gamle racer i ringen

20-09-2018 09:39:05

Karensminde samlede igen i år 3500 gæster til det historiske dyrskue og veteranstævne


Tørkehjælp: Vestjyllands Andel fordeler hele overskuddet

20-09-2018 09:30:40

I første omgang havde Vestjyllands Andel valgt at fordele overskuddet fra sit planteværnsprogram, Agroline, blandt andelshaverne. Nu fordeler koncernen hele sit overskud på 55 millioner kroner.


Samsø-duo er Årets Økologer

20-09-2018 08:53:34

Hester Callaghan og Bjarke Jensen fra Samsø har vundet konkurrencen om at blive Årets Økolog 2018. Otte økologer var nomineret til titlen, og mere end 30.000 danskere har deltaget i afstemningen.


Mejeri arbejder på udvidelse

20-09-2018 07:00:54

Barrit Mejeri sælger mere end 90 procent af produktionen i udlandet, og der arbejdes nu på at lave en linje mere


Vestjysk foderproducent skifter navn

18-09-2018 13:28:21

Agro Korn, der i 2016 blev en del af den britiske koncern AB Agri, skifter navn til Agilia.


Gør malkestalden tiptop

18-09-2018 07:00:29

Vejen til god yversundhed er blandt andet en tiptop malkestald. Men mange steder er den trist, slidt og mørk. Det kan ordnes med god organisering og fokus, mener praktiserende kvægdyrlæge.


Landmand sejrede i Højesteret

18-09-2018 07:00:20

Martin Lund Madsen og Ny Endrupholm A/S fik medhold i, at vej ind over markerne er ulovligt anlagt


Landdistriktsprisen 2018 går til beboerne på Aarø

17-09-2018 12:49:15

et blev beboerne på Aarø, der i dag fik overrakt Landdistriktsprisen 2018 af erhvervsminister Rasmus Jarlov på årets landdistriktskonference i Faaborg.


Landbrugselever skal lære Grindsted-børn om fødevarer

17-09-2018 10:26:48

Lokale skoleelever skal lære at hive i patterne, og se hvad der er inde i et får. Det får de mulighed for til årets Farmerdag på Grindsted Landbrugsskole.


Ny importør af Major-klippere

17-09-2018 07:00:28

Pr. 1. september har Brørup Traktor- & Maskincenter overtaget importen af Major’s store program af græsklippere til såvel landbruget som resten af den grønne sektor.


180 til bedriftsbesøg på kvæggård

16-09-2018 07:00:05

Systematik er et nøgleord i det daglige arbejde med køerne, og samtidig skal hverdagen fungere for familien Walz Jensen. Det var nogle af budskaberne, da LandboSyd i denne uge gennemførte bedriftsbesøg på Rens Mark ved Bylderup Bov.


Spildtid på veje koster landbruget millioner

15-09-2018 07:00:01

Det koster fødevareklyngen op mod en kvart milliard kroner årligt, at fremkommeligheden på de danske veje ikke er god nok, lyder en af konklusionerne i et nyt transportpolitisk udspil fra Landbrug & Fødevarer, der forleden blev præsenteret for transportminister Ole Birk Olesen hos Arla´s afdeling i Taulov nær Fredericia


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 21 (417 artikler)Prev1234567192021Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer