bannerPos

Svinebønder jubler over stigende svinenoteringer

Stigende priser på svinenoteringerne er godt nyt for de danske svineproducenter. Arkivfoto

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
10-04-2019 07:27
Prisstigninger redder mange svineproducenter fra truende konkurs, lyder meldingen fra direktør hos Sagro.

- De sidste ugers prisstigninger på svinenoteringerne kan redde mange lokale landmænd fra truende konkurs, siger direktør Palle Høj, Sagro.

Rådgivningsvirksomheden har i disse uger gjort mange regnskaber for 2018 færdige, og langt størstedelen af dem er med røde tal på bundlinjen efter et år med tørke, lave priser på svin og høje priser på foder.

- Vi har mange kunder, hvor bankerne nøje overvejer, om de vil forlænge kreditterne, eller de vil erklære landmændene konkurs, siger han.

Derfor kommer prisstigningerne på et rigtigt godt tidspunkt.

 

Positiv overraskelse

- Der var ventet højere priser i andet halvår af 2019, men at de allerede kommer nu, og ser ud til at være stabile og holde året ud, er en positiv overraskelse, siger Palle Høj.

Det er efterspørgsel i Kina, der over de sidste 14 dage har hævet priserne på kød 1,10 per kilo, så den nu nærmer sig 10 kroner. Det er typisk skillelinjen for, om der kan tjenes penge eller ikke på svineproduktionen. Prisstigningen er den største i de seneste 15 år.

For en svinefarm, der producerer 8000 slagtesvin, gør den en forskel på omkring 700.000, om prisen er 8,5 eller 9,6 kroner per kilo.

 

Gavner slagterier

Der er en stor koncentration af svinebrug i det område, som rådgivningsvirksomheden dækker fra Holstebro- til Esbjerg-området, så det er mange landmænd, der med den glædelige udvikling kan se frem mod resten af året med mere optimisme.

Det samme kan områdets slagterier og ansatte.

- Havde flere svinebrug måtte dreje nøglen, havde det også ramt slagterierne, der i forvejen har overkapacitet, siger Sven Agergaard, næstformand i Sagro, formand i Herning-Ikast Landboforening og selv svineproducent.

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Så på efterafgrøder som en del af klimaløsningen

Herning-Ikast Landboforening og Sagro inviterede til dialog om løsninger, da to lokale folketingspolitikere fra partiet Venstre, lagde vejen forbi.

Samsø vil vise den cirkulære vej

På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

Insekter som foder og fødevarer

Det kan blive insekter og larver, der kan blive en af fremtidens løsninger på en mere bæredygtig og klimavenlig fødevare-udfordring. Hos Teknologisk Institut arbejder man intenst med insekter til både foder og fødevarer.

Cirkulær økonomi på globalt plan

Den cirkulære økonomi er vejen frem, hvis kloden skal i balance globalt – og Danmark er med helt fremme, fastslog Claus Stig Pedersen, der er direktør for bæredygtighed og Public Affairs i den danske virksomhed Novozymes, og som var blandt indlægsholderne ved Frejs Fødevarekonference.

Bæredygtige fødevarer og madaffald som værdifuld ressource

Tænketanken Frej satte fokus på de grønne løsninger for fødevareproduktionen - og forbruget af fødevarer - på en stor fødevarekonference i Aarhus.
Side 1 af 53 (1050 artikler)Prev1234567515253Next