bannerPos

Svinebønder jubler over stigende svinenoteringer

Stigende priser på svinenoteringerne er godt nyt for de danske svineproducenter. Arkivfoto

John Ankersen

Journalist
10-04-2019 07:27
Prisstigninger redder mange svineproducenter fra truende konkurs, lyder meldingen fra direktør hos Sagro.

- De sidste ugers prisstigninger på svinenoteringerne kan redde mange lokale landmænd fra truende konkurs, siger direktør Palle Høj, Sagro.

Rådgivningsvirksomheden har i disse uger gjort mange regnskaber for 2018 færdige, og langt størstedelen af dem er med røde tal på bundlinjen efter et år med tørke, lave priser på svin og høje priser på foder.

- Vi har mange kunder, hvor bankerne nøje overvejer, om de vil forlænge kreditterne, eller de vil erklære landmændene konkurs, siger han.

Derfor kommer prisstigningerne på et rigtigt godt tidspunkt.

 

Positiv overraskelse

- Der var ventet højere priser i andet halvår af 2019, men at de allerede kommer nu, og ser ud til at være stabile og holde året ud, er en positiv overraskelse, siger Palle Høj.

Det er efterspørgsel i Kina, der over de sidste 14 dage har hævet priserne på kød 1,10 per kilo, så den nu nærmer sig 10 kroner. Det er typisk skillelinjen for, om der kan tjenes penge eller ikke på svineproduktionen. Prisstigningen er den største i de seneste 15 år.

For en svinefarm, der producerer 8000 slagtesvin, gør den en forskel på omkring 700.000, om prisen er 8,5 eller 9,6 kroner per kilo.

 

Gavner slagterier

Der er en stor koncentration af svinebrug i det område, som rådgivningsvirksomheden dækker fra Holstebro- til Esbjerg-området, så det er mange landmænd, der med den glædelige udvikling kan se frem mod resten af året med mere optimisme.

Det samme kan områdets slagterier og ansatte.

- Havde flere svinebrug måtte dreje nøglen, havde det også ramt slagterierne, der i forvejen har overkapacitet, siger Sven Agergaard, næstformand i Sagro, formand i Herning-Ikast Landboforening og selv svineproducent.

Horsens Dyrskue i dansk sommervejr

Solrig start på Horsens Dyrskue & Madmarked.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Mælkeproducent i klemme i skrappe ammoniakregler

Landmand Gerard van Dolder ved Skærbæk vil gerne udvide sin malkebesætning – men skrappe ammoniakregler står i vejen. Forleden var folketingspolitikerne Hans Chrristian Schmidt (V) og Troels Ravn (S) på besøg, for at få syn for sagen

Børn skal leve som landmænd i sommerferien

Børn i Grindstedområdet kan smage på livet som landmand på Grindsted Landbrugsskole

100-årig er klar til 100 år mere

Senere på året er det 100 år siden, at det nuværende Grimme Skandinavien åbnede i Rødkærsbro. Det markeres torsdag og fredag.

Planteaften med høstteknik i korn og grovfoder

Temaet på dette års Planteaften på Ytteborg sætter fokus på, hvordan man opnår en stor høstkapacitet - men samtidig undgår spild.

Ubenyttede boringer beslaglægger masser af vand

Task Force Markvand går nu i offensiven for at få millioner af ubrugte kubikmeter vand frigivet til markvanding. Det drejer sig om - viser det sig - et meget stort antal boringer, som ikke benyttes, men som alligevel tæller med, når kommunerne ser på vandressourcerne i et givet område.

100-årige Grimme har stort fokus på kundepleje

Mange ting har ændret sig i de 100 år, det nuværende Grimme Skandinavien har eksisteret. Men kundeplejen er fortsat i højsædet.

Rammer generationsskifter som en hammer

Socialdemokratiet har bedyret, at de vil hæve gaveafgiften til 15 procent fra de nuværende 6 procent, ved overdragelse af familieejet virksomhed. Og det vil være en kæp i hjulet for familier, der står over for en overdragelse af virksomheden, lyder det fra ekspert.

Maskinudstilling på en ny måde

Horsens Dyrskue & Madmarked klar med nyt og mere tidssvarende koncept for maskinudstillere
Side 1 af 42 (831 artikler)Prev1234567404142Next