bannerPos

EU: Medlemslande skal nedbringe vildsvinebestanden

Opsætningen af vildsvinehegnet ved grænsen mellem Danmark og Tyskland vækker stadig debat blandt tilhængere og modstandere af hegnet. Foto: John Ankersen

Henning K. Andersen

06-04-2019 13:50
Selv om Danmark skal sikre, at et vildsvinehegn ikke overtræder EU’s habitatsdirektiv, bliver staten også opfordret til at begrænse mængden af vildsvin herhjemme.

Den 19. december afholdt EU-Kommissionen en ministerkonference i Bruxelles, Belgien. Eneste punkt på dagsordenen var bekæmpelsen af afrikansk svinepest og herunder forvaltningen af vildsvinebestande. 

Under mødet blev EU’s medlemslande opfordret til at bekæmpe udbredelsen af vildsvin, der ifølge EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, litaueren Vytenis Andriukaitis, spiller en stor rolle for udbredelsen af den farlige sygdom.

- Udbredelsen af vildsvin i flere regioner i Europa er sket på en ukontrolleret måde, og bestanden af vildsvin spiller en stor rolle i at sprede afrikansk svinepest, udtalte EU-kommissæren til mødet. 

- Høj parathed på afrikansk svinepest med fokus på høj biosikkerhed og passende vildsvinestyring i områder, hvor sygdommen endnu ikke er nået frem, er af afgørende betydning, og det kræver en fælles strategi på nationalt niveau, fortsatte han.

Mødet og udmeldingerne fra kommissæren kan vise sig at have stor betydning for den genopståede debat om vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse, og forløbet for den politiske godkendelse af projektet i Danmark.

Tilpassede forhold
I et brev til Europa-Parlamentets udvalg for andragender har biolog hos Danmarks Naturfredningsforening, Bo Håkansson, udtrykt sin bekymring om oprettelsen af hegnet, da han ikke mener, at hegnet kan forhindre udbredelsen af ASF til Danmark, og at hegnet »er i strid med EU’s erklærede mål om at mindske landskabsfragmenteringen i Europa«.

I svaret fra EU-Kommissionen er mødet fra slutningen af 2018 omtalt, ligesom det hedder i svaret til Bo Håkansson, at EU-Kommissionen har tilkendegivet overfor Danmark, at myndighederne skal »foretage en detaljeret vurdering af det planlagte projekt i henhold til artikel 6 i habitatsdirektivet«.

Desuden hedder det i svaret, at EU’s »nuværende retlige rammer og vejledende dokumenter om afrikansk svinepest ikke taler for en storstilet opstilling af hegn som foranstaltning til vildsvineforvaltning«.

»Svinehegnet er rettidig omhu og kun et af de tiltag, vi skal gøre for at passe på vores milliardeksport. Vildsvinejægere og sms-kæder, der melder, hvor der er konstateret vildsvin, er også gode bud på andre tiltag«, skriver MEP Jørn Dohrmann (DF) blandt andet i et læserbrev i lørdagens udgave af Effektivt Landbrug. 

Han tilføjer, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tager EU-Kommissionens skriverier med sindsro, »og det kan han da vidst også rolig gøre«. 

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til sagen fra Jakob Ellemann-Jensen. 
 

Flaget hejst for DLG´s nye domicil i Fredericia

Næste år flytter DLG ind i sit nyopførte domicil ved Fredericia. Forleden var der rejsegilde på det nye 7.500 kvadratmeter store hovedsæde

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

TBS udvider sin Fendt-forhandling

TBS Maskinpower overtager aktiemajoriteten i østjyske Askildrup Agro

Interesserede leverandører inviteres til møde om biogasanlæg

Nature Energy og BioenergiSyd har fået tilladelse til at opføre to nye biogasanlæg i Sønderborg – et i Glansager på Als og et nær Kværs. Derfor inviterer BioenergiSyd og Landbrugsrådgivning Syd til et møde for interesserede leverandører den 12. juli kl. 10.

Gang i sønderjysk høst af vinterbyg

Vinterbyggen står flot hos svineproducent Svend Gammelgård ved Haderslev, der onsdag var ude at høste de første hektar

Danish Crown sakker agterud på slagtesvin

Antallet af danske svineslagtninger bare falder og falder – samtidig med at eksporten af levende smågrise sætter ny rekord.

Hjælp de vilde bier med vandhuller og højt græs

Vilde bier mangler føde, levesteder og trues af sprøjtegifte. Alle kan lige nu hjælpe bierne ved at stille vand frem, lade græsset gro og købe økologiske varer. Sådan lyder det fra et projekt i Økologisk Landsforening, der vil have flere vilde vinger og mere natur i agerlandet.

Debat: Regulering på baggrund af virkeligheden

Af Alfred Tværsig Olesen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug Tværsiggaard, Nørregade 53, Hornsyld,

Pas på likviditeten selvom prisen stiger

Gevinsten fra den stigende notering skal i høj grad lægges til side og bruges på et finansielt beredskab, lyder meldingen fra driftsøkonom i LMO.

Lisbeth uddanner sig til naturtjekker

Landmænd, der vil skabe mere natur, kan få styr på ejendommens naturværdi og lægge planer for forbedringer.
Side 1 af 44 (879 artikler)Prev1234567424344Next