bannerPos

EU: Medlemslande skal nedbringe vildsvinebestanden

Opsætningen af vildsvinehegnet ved grænsen mellem Danmark og Tyskland vækker stadig debat blandt tilhængere og modstandere af hegnet. Foto: John Ankersen

Henning K. Andersen

06-04-2019 13:50
Selv om Danmark skal sikre, at et vildsvinehegn ikke overtræder EU’s habitatsdirektiv, bliver staten også opfordret til at begrænse mængden af vildsvin herhjemme.

Den 19. december afholdt EU-Kommissionen en ministerkonference i Bruxelles, Belgien. Eneste punkt på dagsordenen var bekæmpelsen af afrikansk svinepest og herunder forvaltningen af vildsvinebestande. 

Under mødet blev EU’s medlemslande opfordret til at bekæmpe udbredelsen af vildsvin, der ifølge EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, litaueren Vytenis Andriukaitis, spiller en stor rolle for udbredelsen af den farlige sygdom.

- Udbredelsen af vildsvin i flere regioner i Europa er sket på en ukontrolleret måde, og bestanden af vildsvin spiller en stor rolle i at sprede afrikansk svinepest, udtalte EU-kommissæren til mødet. 

- Høj parathed på afrikansk svinepest med fokus på høj biosikkerhed og passende vildsvinestyring i områder, hvor sygdommen endnu ikke er nået frem, er af afgørende betydning, og det kræver en fælles strategi på nationalt niveau, fortsatte han.

Mødet og udmeldingerne fra kommissæren kan vise sig at have stor betydning for den genopståede debat om vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse, og forløbet for den politiske godkendelse af projektet i Danmark.

Tilpassede forhold
I et brev til Europa-Parlamentets udvalg for andragender har biolog hos Danmarks Naturfredningsforening, Bo Håkansson, udtrykt sin bekymring om oprettelsen af hegnet, da han ikke mener, at hegnet kan forhindre udbredelsen af ASF til Danmark, og at hegnet »er i strid med EU’s erklærede mål om at mindske landskabsfragmenteringen i Europa«.

I svaret fra EU-Kommissionen er mødet fra slutningen af 2018 omtalt, ligesom det hedder i svaret til Bo Håkansson, at EU-Kommissionen har tilkendegivet overfor Danmark, at myndighederne skal »foretage en detaljeret vurdering af det planlagte projekt i henhold til artikel 6 i habitatsdirektivet«.

Desuden hedder det i svaret, at EU’s »nuværende retlige rammer og vejledende dokumenter om afrikansk svinepest ikke taler for en storstilet opstilling af hegn som foranstaltning til vildsvineforvaltning«.

»Svinehegnet er rettidig omhu og kun et af de tiltag, vi skal gøre for at passe på vores milliardeksport. Vildsvinejægere og sms-kæder, der melder, hvor der er konstateret vildsvin, er også gode bud på andre tiltag«, skriver MEP Jørn Dohrmann (DF) blandt andet i et læserbrev i lørdagens udgave af Effektivt Landbrug. 

Han tilføjer, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tager EU-Kommissionens skriverier med sindsro, »og det kan han da vidst også rolig gøre«. 

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til sagen fra Jakob Ellemann-Jensen. 
 

Antidumping told på gødning forhindrer konkurrence

EU bør se på antidumping tolden på billig østeuropæisk gødning, da toldsatserne ikke bidrager til konkurrence på gødningsmarkedet, mener Søren Laustsen, SLF

Landboformand bremset i at lave minivådområde

Formand for LandboSyd og folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall, er stærkt utilfreds med, at han lige nu løber panden mod muren i forsøget på at etablere et næsten to hektar stort minivådområde på en af sine ejendomme i Sønderjylland.

Overlevelsesguide på tørreriet

Efterbehandling af frø, korn og raps er det sidste led i en lang række af arbejdsdage omkring dyrkningen og er for mange en besværlig fase, hvis ikke man har en gylden fremgangsmåde. En forkert behandling kan i værste fald ødelægge avlen, hvilket gør efterbehandlingen til en af de vigtigste faser i processen.

Kollagen fra køer som kosttilskud til landmand

Rigtig mange landmænd, der er slidte og har ømme, stive led spiser bla. produktet aktiv fra Sundhedsshoppen, men hvad de ikke ved er, at de måske selv er leverandør af råmaterialet, idet proteinstoffet kollagen, som er i produktet aktiv, kommer fra tyske og danske køers væv.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Toppolitiker indviede nyt østjysk minivådområde

Partiet SF´s formand Pia Olsen Dyhr svingede spaden, da et nyanlagt minivådområde syd for Vejle forleden officielt blev indviet

Travlhed i nyt jysk skadedyrsfirma

HK Skadedyrsservice er kommet godt fra start. Firmaet beskæftiger sig blandt andet med rottebekæmpelse, der kan være en plage i kornlagre og andre steder, hvor der opbevares foderafgrøder

Udstilling på Landsskuet fyldt op

Nye udstillere er klar til at vise maskiner og produkter på det store dyrskue i Herning den 4.- 6. juli

Mælkeanlæg i farestalden har været en dyr fornøjelse

I anden halvdel af 2018 kostede mælkeanlæg i svinestalden soholderne godt 300 kroner i snit pr. so. Det viser den nyeste opgørelse af DB-tjek.

Dyrskue afprøver teltstald

Arrangørerne af Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa vil i år tilbyde dyrene læ og ly på en helt ny måde i form af teltstald
Side 1 af 37 (723 artikler)Prev1234567353637Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer