bannerPos

Ministre besøgte omstridt vildsvinehegn

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen havde i går fået følgeskab af ministerkollegaen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby, da de to ministre besøgte og blev vist rundt ved vildsvinehegnet nær Padborg, der er en del af et 70 kilometer langt hegn langs den dansk/tyske grænse.

John Ankersen

Journalist
03-03-2019 07:32
Forleden var hele to ministre på besøg ved den dansk/tyske grænse for at se en del af det første - af i alt 70 kilometer planlagt og igangsat vildsvinehegn – et hegn, der nu begynder at tage form, og kan ses i landskabet

Når det engang står færdigt, vil det strække over 70 kilometer langs den dansk/tyske grænse – det planlagte og igangsatte vildsvinehegn, som blev påbegyndt i slutningen af januar.

Forleden havde to ministre taget turen til det sønderjyske, for ved selvsyn at se, hvordan det går med opførelsen af hegnet. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen og ministerkollegaen – sundhedsminister Ellen Trane Nørby fik en rundvisning ved nogle af de første hundreder meter færdige hegn, der er under opførelse nær Padborg, og som bliver en del af det samlede 70 kilometer lange og 80 millioner kroner dyre vildsvinehegn.

 

Milliardeksport på spil

-  Der er 11 milliarder grunde til at opføre hegnet, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen med henvisning til den milliardstore danske svineeksport, der med ét slag kan være sat over styr, hvis der konstateres smitte med afrikansk svinepest i Danmark.

Han understregede samtidig, at han i et miljømæssigt perspektiv gerne havde været hegnet foruden, men at det i landbrugs- og fødevareeksportens perspektiv har været nødvendigt at sikre så godt som muligt, at potentielt smittebærende tyske vildsvin ikke krydser grænsen.

Og han understregede samtidig den øgede sikkerhed og oplysning i form af advarsler med skilte på rastepladser mod at smide kødaffald og andre madrester med udenlandsk kød på grund af smittefare.

Og selvfølgelig også mod de, der skulle få ideen til at bringe jagtskudte vildsvin og/eller vildsvinebaserede fødevarer hjem over grænsen til Danmark.

-  Jeg havde selv en politisk centraleuropæisk kollega, der på et tidspunkt ville forære mig en fin pølse indeholdende vildsvinekød – den måtte jeg selvfølgelig sige nej til, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

 

Afviser kritik

Vildsvinehegnet har været diskuteret heftigt af både tilhængere og skeptikere. Begge var parter repræsenteret og mødt op til rundvisningen ved Padborg.

Og mens man i landbruget både via hegnet, kombineret med skærpet video-overvågning og jæger-indsats, håber at kunne begrænse og forhindre vildsvin i at krydse grænsen, er der også skeptikere.

Jakob Ellemann-Jensen konfronteret med spørgsmålet omkring, om det ikke havde været bedre med aftaler med Tyskland om en indsats mod vildsvin uden hegn, sådan som EU efter sigende også skulle anbefale i modsætning til hegn.

Modstanden fra EU mod hegn, giver ministeren imidlertid ikke meget for:

-  Andre lande gør noget lignende eller har planer om det. I for eksempel Frankrig har man sat forsvaret ind, ligesom man planlægger et vildsvinehegn ved grænsen til Belgien, lød det fra Jakob Ellemann Jensen.

Den franske frygt er blevet forøget, efter at man i netop Belgien, som det første vesteuropæiske land, har konstateret afrikansk svinepest i lokale vildsvin.

 

Få tjekket brønde og udløb

Rådgiver opfordrer til, at foråret blandt andet bruges til at få overblik over, om drænrør skal spules og brønde renses for sand og grus.

Grønt forår hos sydjysk maskinforretning

Maskinforretningen A.P. Jørgensen i Ribe havde forleden inviteret til mini-messe for den grønne sektor.

Danske ægproducenter under pres

Danske supermarkedskæder takker nej til danske buræg, men enkelte kæder takker ja til udenlandske. Det udfordrer danske ægproducenter

Teat- scrubberen fra FutureCow

Teatscrubberen klarer vask, desinfektion, stimulering og tørring af patten i én arbejdsgang. Og den gør det ens hver eneste gang, uanset hvem malkeren er.

Pileurt bør bekæmpes som bjørneklo

Pileurter breder sig, viser ny Momentum-analyse. I otte ud af ti kommuner udkonkurrerer de andre arter. De er blevet indført som prydplanter i de danske haver, men nu er pileurter blevet en invasiv art, der skaber problemer i naturen.

Debuterer på skuet

Det er første gang, Dennis Keller Hansen udstiller på et dyrskue, men der er flere på vej senere på året

Ny bag ploven

Jesper Rusbjerg er fascineret af den gammeldags håndværk og får erfaren rådgivning

To lokale tv-stjerner

Hygum Hjemstavnsgård ved Rødding har dannet ramme om optagelser til tv-serien »Grænseland« i anledning af 100-året for genforeningen.

Dumper sætter nye standarder for sikkerhed

Maskinvirksomheden Hydrema er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Dalum sender plantespecialister til Kina

Kinesiske forbrugere kan fremover sende en venlig tanke til underviserne på Dalum Landbrugsskole, når de sætter tænderne i frisk frugt og grøntsager.
Side 1 af 40 (790 artikler)Prev1234567383940Next