bannerPos

Ministre besøgte omstridt vildsvinehegn

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen havde i går fået følgeskab af ministerkollegaen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby, da de to ministre besøgte og blev vist rundt ved vildsvinehegnet nær Padborg, der er en del af et 70 kilometer langt hegn langs den dansk/tyske grænse.

John Ankersen

Journalist
03-03-2019 07:32
Forleden var hele to ministre på besøg ved den dansk/tyske grænse for at se en del af det første - af i alt 70 kilometer planlagt og igangsat vildsvinehegn – et hegn, der nu begynder at tage form, og kan ses i landskabet

Når det engang står færdigt, vil det strække over 70 kilometer langs den dansk/tyske grænse – det planlagte og igangsatte vildsvinehegn, som blev påbegyndt i slutningen af januar.

Forleden havde to ministre taget turen til det sønderjyske, for ved selvsyn at se, hvordan det går med opførelsen af hegnet. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen og ministerkollegaen – sundhedsminister Ellen Trane Nørby fik en rundvisning ved nogle af de første hundreder meter færdige hegn, der er under opførelse nær Padborg, og som bliver en del af det samlede 70 kilometer lange og 80 millioner kroner dyre vildsvinehegn.

 

Milliardeksport på spil

-  Der er 11 milliarder grunde til at opføre hegnet, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen med henvisning til den milliardstore danske svineeksport, der med ét slag kan være sat over styr, hvis der konstateres smitte med afrikansk svinepest i Danmark.

Han understregede samtidig, at han i et miljømæssigt perspektiv gerne havde været hegnet foruden, men at det i landbrugs- og fødevareeksportens perspektiv har været nødvendigt at sikre så godt som muligt, at potentielt smittebærende tyske vildsvin ikke krydser grænsen.

Og han understregede samtidig den øgede sikkerhed og oplysning i form af advarsler med skilte på rastepladser mod at smide kødaffald og andre madrester med udenlandsk kød på grund af smittefare.

Og selvfølgelig også mod de, der skulle få ideen til at bringe jagtskudte vildsvin og/eller vildsvinebaserede fødevarer hjem over grænsen til Danmark.

-  Jeg havde selv en politisk centraleuropæisk kollega, der på et tidspunkt ville forære mig en fin pølse indeholdende vildsvinekød – den måtte jeg selvfølgelig sige nej til, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

 

Afviser kritik

Vildsvinehegnet har været diskuteret heftigt af både tilhængere og skeptikere. Begge var parter repræsenteret og mødt op til rundvisningen ved Padborg.

Og mens man i landbruget både via hegnet, kombineret med skærpet video-overvågning og jæger-indsats, håber at kunne begrænse og forhindre vildsvin i at krydse grænsen, er der også skeptikere.

Jakob Ellemann-Jensen konfronteret med spørgsmålet omkring, om det ikke havde været bedre med aftaler med Tyskland om en indsats mod vildsvin uden hegn, sådan som EU efter sigende også skulle anbefale i modsætning til hegn.

Modstanden fra EU mod hegn, giver ministeren imidlertid ikke meget for:

-  Andre lande gør noget lignende eller har planer om det. I for eksempel Frankrig har man sat forsvaret ind, ligesom man planlægger et vildsvinehegn ved grænsen til Belgien, lød det fra Jakob Ellemann Jensen.

Den franske frygt er blevet forøget, efter at man i netop Belgien, som det første vesteuropæiske land, har konstateret afrikansk svinepest i lokale vildsvin.

 

Skal landbruget udvikles eller afvikles?

Landbrugets økonomiske kvaler kommer endnu en gang i fokus, når Danske Halmleverandører afholder generalforsamling onsdag i denne uge.

Vandingsmaskiner og trafiksikkerhed

Vejtrafik og vandingsmaskiner kan være problematisk – og kan skabe farlige situationer

LMO slår omsætningsrekord

Siden fusionen mellem rådgivningsvirksomhederne Også årets indtjening er tilfredsstillende, og virksomheden har nu nået en størrelse, hvor det er muligt at udlodde en rekordstor del af overskuddet til ejerforeningerne.

Tørkesommer har givet stor interesse for vandingsanlæg

Sidste års ekstremt varme og tørre danske sommer, har øget interessen markant for markvanding

Klimafokus på landbrugets fremadrettede dagsorden

LHN så - på generalforsamlingen i Tinglev forleden - tilbage på udfordringsfyldt år i landbruget, og en dagsorden i befolkningen, og blandt politikerne, hvor klimaet får stadig større betydning og indflydelse

Familielandbrugs-formand savner fakta i debatten

Debatten om planteværn, natur og klima var i fokus, da Familielandbruget LRS i Vejle tirsdag holdt generalforsamling, hvor der var genvalg til formand Svend Aage Steenholdt.

Østjysk dyrskue med ny profil

Stort madmarked og børneland er blandt de nye friske tiltag på et anderledes dyrskue i Horsens, hvor visionen er at blive et stort jysk madevent kombineret med traditionelt dyrskue

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Professionel skovservice og naturpleje

Hos Alstrup Skovservice ved Videbæk har man specialiseret sig inden for en bred vifte af skov- og naturpleje-opgaver – blandt andet for Skov- og Naturstyrelsen.

Limousiner indgår samarbejde med forsikringsselskab

Et nyt samarbejde mellem Dansk Limousine Forening og Topdanmark skaber både muligheder, fordele for medlemmerne og stor glæde hos begge parter.
Side 1 af 34 (669 artikler)Prev1234567323334Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer