bannerPos

Man bør også sende mindre opgaver i udbud

Niels Vitus Hampholt, bygningsrådgiver i Velas Byg, opfordrer til at sende alle opgaver i udbud.
12-08-2020 09:03

En simpel udbudsrunde betød, at en mælkeproducent fik tilbud, der spændte over 300.000 kroner fra billigst til dyrest på en mindre renovering og udvidelse af sine plansiloer. - Der er ofte enormt stor forskel på entreprenørernes priser, og man vil så godt som altid kunne få en stor besparelse ved at sende projekterne i udbud, lyder det fra bygningsrådgiver i Velas.

Selvom et bygnings- eller renovationsprojekt virker som en lille og overkommelig opgave, kan der stadig være meget stor forskel i prisen hos de entreprenører, der skal udføre den. 

Sådan lyder meldingen fra Niels Vitus Hampholt, bygningsrådgiver i Velas, der i en årrække har været med til at lave et utal af udbudsrunder på forskellige renoverings- og udvidelsesprojekter.

Han ser ofte, at priserne kan variere betragteligt på selv mindre projekter, og derfor opfordrer han til, at man som landmand sørger for at gøre sit hjemmearbejde ordentligt og eventuelt sætter en given opgave i udbud, næsten uanset størrelsen.

- Der er ingen tvivl om, at der kan være mange penge at hente på et udbud, selv på de mindre projekter. Der er ofte enormt stor forskel på entreprenørernes priser, og man vil så godt som altid kunne få en stor besparelse ved at sende projekterne i udbud. Vi vil derfor altid opfordre til, at landmanden laver udbud, tilbudslister og tegninger, for det sikrer, at han får, hvad han har bestilt, siger Niels Vitus Hampholt.

Forskel på 335.000 kroner

Det seneste udbud, Niels Vitus Hampholt stod for, var en mindre renovering og en udvidelse af et par gamle plansiloer hos en mælkeproducent i Nordjylland. Plansiloen skulle have flyttet et par vægge, repareret nogle gamle siloelementer samt lagt 2.500 kvadratmeter ny asfalt med de obligatoriske afløb og randbelægninger, som reglerne kræver.

Fire entreprenører endte med at byde på opgaven, hvoraf den billigste skulle have knap 600.000 kroner for projektet, mens det hos den dyreste var godt 935.000 kroner. Altså en forskel på mere end 335.000 kroner.

- Det er jo en voldsomt stor prisforskel, og det vidner virkelig om, at der kan være meget at hente i en simpel udbudsrunde, siger Niels Vitus Hampholt.

Definér opgaven rigtigt

I den pågældende byggesag havde landmanden oprindeligt taget kontakt til to lokale entreprenører og forklaret dem opgaven og omfanget. Ud fra den beskrivelse fik han to meget forskellige tilbud, der slet ikke kunne sammenlignes.

Derfor fik han udarbejdet udbudsmaterialet, hvor Niels Vitus Hampholt fik defineret forholdene, så landmanden sikrede sig, at tilbuddene var sammenlignelige.

-  Den lokale entreprenør, som var billigst og endte med opgaven, var egentlig oprindeligt blevet sorteret fra, da hans tilbud ikke var tydeligt nok. Men efter at have udspecificeret hele opgaven for ham, blev han valgt. Det er et godt argument for at få ensrettet udbuddet, så alle byder på det samme, siger Niels Vitus Hampholt.

jba

Entreprenør

Pris ex. moms

Forskel fra billigste

Procent dyre end billigste

Entreprenør 1

599.037 kr.

-

-

Entreprenør 2

649.231 kr.

50.194 kr.

8,4 %

Entreprenør 3

909.850 kr.

310.813 kr.

51,9 %

Entreprenør 4

934.140 kr.

335.103 kr.

55,9 %

 

0

Nye vogne sørger for foder til 600 malkekøer

Harehedegaard Mælkeproduktion mellem Hovborg og Starup valgte Krampe-vogne, der spiller en stor rolle, når høsten af foder-afgrøder til bedriftens 600 malkekøer og opdræt skal håndteres

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Landbrugsskole startede nyt skoleår med nye traktorer

Et nyt skoleår er startet på Kjærgård Landbrugsskole ved Bramming, hvor 40 unge landbrugsinteresserede netop er startet på grundforløbet. Derfor var der også elevopløb, da A.P. Jørgensen leverede to nye Claas-traktorer til skolen.

LDM retter skarp kritik mod Arla

Det skuffer Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM), at Arlas overskud ikke kommer producenterne til gavn.

Arla øger omsætning og indtjening i første halvår

Trods corona-krisen kommer Arla ud af første halvår med en øget omsætning og indtjening sammenlignet med sidste år.

Valtra og Valtec inviterer til traktordemonstration

På torsdag den 17. september inviterer Valtra og Valtec til traktordemonstration ved Toftlund.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.

Har du en værdig sparringspartner til dine handler og finansiering?

I takt med, at landbrugene bliver større og der samtidig er en voksende volatilitet i de priser, som vi køber og sælger produkter til, er det ekstremt vigtigt med en sparringspartner, du har tillid til. Den økonomiske bundlinje er din løn, og bliver naturligt påvirket af gode og dårlige beslutninger - og at være landmand, indkøbs- og salgschef samt bankmand på samme tid, er der vel dårligt nogle, der kan påtage sig med succes.

Udsigt til millioner fra Vestjyllands Andel

Vestjyllands Andel kan præsentere et årsregnskab med et koncernresultat på 87 millioner kroner før skat. Nu lægger bestyrelsen op til at udlodde 50 millioner af overskuddet til medlemmerne..
Side 1 af 67 (1336 artikler)Prev1234567656667Next