bannerPos

Dansk Hereford avler succes i hele Storbritannien

SMH King Size 87K er med hele Storbritanniens bevågenhed blevet kåret til »Sire of the Year«. Tyren er født hos Jens Michael Jensen, Søndermarkens Hereford, Glud ved Juelsminde, som nu for anden gang kan glæde sig over denne titel, som den eneste dansker.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
14-11-2019 14:16
Storbritanniens Herefordavlere har været samlet i byen Hereford til The Hereford Cattle Societys årlige prisuddeling til de bedste dyr og besætninger i 2019. Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk avlet tyr.

Der ligger en helt fantastisk dansk Hereford avler præsentation bag årets titel »Sire of the Year 2019« i Storbritannien, siger Herefordforeningens formand Knud Erichsen, der i samme år som Herefordforeningen i Danmark fylder 50 år, kan glæde sig over den flotte reklame dansk Hereford opnår i hele Hereford verden ved, at den prestigefyldte titel gå til en dansk avlet tyr, den nu 5 år gamle SMH King Size 87K.

Den helt fantastiske avler præstation står Jens Michael Jensen, Søndermarkens Hereford, Glud ved Juelsminde, for. Jens Michael jensen, der har avlet tyren SMH King Size 87K, har også avlet tyren, SMH Castro 0001C ET, der i 2013 var den første dansk avlet tyr, der i Herefordracens hjemland blev tildelt titlen »Sire of the Year«.

Avlstyre, der deltager i konkurrencen »Sire of the Year«, skal have afkom udstillet på skuer, show eller salgsauktioner, hvor der som minimum skal være 20 fremmødte dyr fra minimum fire forskellige avlere/udstillere. Afkommet efter tyrene optjener point afhængig af placering. Et dyr kan ikke tage rundt til samtlige skuer, show eller salgsauktioner, og vinde disse, og derved vinde titlen til deres far. Det er forskellige dyr, som optjener pointene. Det viser, at tyren er en sikker avler. Point, som optjenes, skal ske med dyr, som er født i Storbritannien. Tyren »Sire of the Year« skal desuden være født eller have opholdt sig i Storbritannien.

 

Imponerende resultater

Tyren SMH King Size 87K blev i sommeren 2015 solgt af Jens Michael Jensen til den engelske kvægavlsforening Cogent, og i slutningen af 2016 videresolgte de ham til den nordengelske Hereford besætning, Moralee, hvor han hver år har avlet mange topdyr, der er strøget til tops på dyrskuer og auktioner.

På auktionen Designer Genes Hereford Sale i England i december 2018 blev to kvier på henholdsvis 13 og 14 måneder efter SMH King Size 87K solgt hver for 70.400 kroner, og på Storbritanniens største Hereford dyrskue, The National Poll Hereford Show, i september 2019, var SMH Kingsize 87K den helt store topscorer blandt fædrene til de udstillede Hereford. Han var far til blandt andet: Bedste gruppe af 3 dyr efter den samme far, Bedste gruppe af 3 dyr ejet af samme udstiller, Bedste Tyr, Bedste Junior Tyr, Bedste Tyrekalv, Næstbedste Tyrekalv, Bedste Junior Kvie, Næstbedste Junior kvie samt tre holdvindere, der ikke blev tildelt en titel.

Ved prisuddelingen i Hereford var der mere hæder til SMH King Size 87K, da sønnen, den nu 18 måneder gamle tyr, Moralee 1 Rebel Kicks KS R12, blev udpeget til »Poll Bull of the Year«.

 

To toptyre i Storbritannien

SMH King Size 87K er individafprøvet med en daglig tilvækst på 2,0 kilo og en 365 dages vægt på 649 kilo. Faren til ham er den irske tyr Gouldingpoll 1 Superduty ET. Moren er SMH Delight Sally 16, der er datter af den skotske tyr Romany 1 Captain R22 C1, og som kvie blev hun Bedste Hereford Hundyr på Kødkvægsskuet på Agromek 2009.

Jens Michael Jensen, der står bag de to prisvindende toptyre i Storbritannien, SMH Kingsize 87K og SMH Castro 0001C ET, er en anerkendt dommer for Hereford både i Danmark samt på de britiske øer, hvor han har dømt de største dyrskuer for Hereford: The National Poll Show og Royal Show i England, Royal Highland Show i Skotland, Royal Ulster Show i Nordirland og The National Show i Irland.

Jens Michael Jensens Hereford besætning, Søndermarkens Hereford, blev grundlagt i 1973 af hans far, Børge Jensen, og består i dag af cirka 12-14 moderdyr. Igennem årene er der i besætningen via inseminering brugt de bedste sædtyre fra hele verden, og der er også købt embryoner fra Canada og Irland.

Eksportsucces

Dansk Herefords resultater har både imponeret i ind- og udland.

- Eksport af danske Hereford dyr til Herefords hjemland, Storbritannien, var noget mange danske Hereford avlere ikke havde troet muligt, siger Herefordforeningens formand Knud Erichsen, men i de sidste 10-12 år har mange Hereford-avlere fra de britiske øer fået øjne op for kvaliteten af dansk Hereford, og været i Danmark og købt avlsdyr, da dansk Hereford har høj sundhedsstatus, top afstamninger fra hele verden, og for mange britiske Herefordavlere dyr med en hel anderledes afstamning.

0

Skærpet kontrol af svinetransporter fortsættes

Kontrollen med landets mange svinetransporter blev i 2018 skruet op, og det har været til gavn for dyrevelfærden. Det konkluderer en evaluering fra Fødevarestyrelsen.

Ansatte i karantæne, hvis de trodser rejseanbefalinger

Som arbejdsgiver har man pligt til at sikre et sundt arbejdsmiljø for de ansatte. Derfor skal medarbejdere sættes i karantæne ved hjemkomst, hvis de har rejst til områder, Udenrigsministeriet fraråder, lyder meldingen fra HR-rådgiver i Velas

Kragmann og Maskinpartner bliver Gehl-forhandler

Kragmann A/S i Middelfart og Maskinpartner A/S i Vejle har indgået aftale med Gehl-importøren, Stenderup A/S, om at de i fremtiden sælger og servicerer det amerikanske Gehl-læssemaskiner i deres respektive områder.

Mangelfuld poltestyring kan gøre indhug på bundlinjen

Det korrekte antal sopolte i hjemmeavlen er altafgørende for økonomien i svineproduktionen – skyder man forkert med enten for få eller for mange, kan det blive dyrt, lyder det fra Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Husk opdateringen – eller udfærdigelse af en APV

Er det tid til at opdatere din APV – eller har du slet ingen? Velas minder om, at en APV er lovpligtigt, hvis der er ansatte på bedriften.
Side 1 af 62 (1234 artikler)Prev1234567606162Next