bannerPos

Generationsskifte:: Truende høj CO2-afgift af årsresultat lurer

Karen Feddersen
28-10-2020 13:05

Tør du at generationsskifte med en trussel på en CO2-afgift på 450 procent af dit årsresultat lurende i horisonten? - Realistiske økonomiske løsninger for landbruget er afhængige af, at der kommer data, tal og mere nuancerede beregningsmodeller frem.

Af Karen Feddersen, KF Miljø ApS

ØKONOMI Drøftelser omkring Den grønne skattereform og modellen for en CO2-afgift er i fuld gang på den politiske bane - bl.a. hjulpet godt på vej af de beregninger som Axcelfurture og PWC kom frem med i september 2020, hvor det tydeligt fremgår at landbruget bliver ramt hårdest med en stigning i afgiftsbelastningen svarende til 452 pct. af det ordinære resultat.

Hvordan skal man forholde sig til det og er der grund til at frygte for fremtiden og droppe alle tanker om at igangsætte et generationsskifte for sin bedrift? Hvordan manøvrerer man bedst når de poliske målsætninger løber efter 2030 klimamål og Landbrugets mål i 2050?

 

Det er nu at de modige kommer frem

Politiske er det ved at være almindeligt kendt, at de tungeste sektorer i Klimaudfordringen bliver transportsektoren og især landbruget. Den største udfordring er, at alt for mange som udtaler sig omkring landbruget, mangler data til at understøtte konkrete målrettede handlinger.

Derfor kommer vi til at se, at debatten er meget overordnet og at en lang række forslag vil blive bragt op, uden at der er regnet på realisme i dem. Her gælder det om at huske på at vi er midt i en proces, hvor Landbruget kommer mere og mere i fokus blandt aktører, som har minimal viden, og her er det afgørende at alle med relevant landbrugsviden, tal og erfaring bidrager aktivt i at løfte informationsniveauet. Det kan undre, at Landbrugets egne organisationer ikke langt tidligere har prioritet data, hvilket jo i de sidste 20 år kun er blevet mere og mere udbredt, og aktivt opsamlet og indsamlet mere information fra de over ca. 250 forskellige rapporter som den gennemsnitlige landmand aflevere til offentlige myndigheder pr. år

 

One size fits nobody

Ligesom det er for simpelt at skure en CO2-afgift sammen som skærer alle brancher over en kam, så fungerer det heller ikke at skære alle landbrug over en kam. Det er behov at åbne op for den ”black box”, som Landbrugssektoren er for mange politikere og andre sektorer.

Fx når man taler økonomi, er det vigtigt at få tydeliggjort, at landbruget allerede har lagt en stor indsats og investeret ca. 6.5 mia. kr. i miljøteknologi i de sidste ti år, og at landmænd får støtte ja- med at det gennemsnitligt 25% i praksis, mens 75% finansieres af egen lomme og via bankerne. De muligheder, som findes, afhænger af hvilken type produktion den enkelte bedrift har, antal dyr, antal HA og geografisk beliggenhed.

Det er fint, at politikerne kan fremhæve en konkret landbrug som rollemodel, men klimaindsatsen og CO2-afgifter skal hænge sammen med de reelle muligheder, som har været i de sidste fx 10 år og hvilke muligheder, som politisk støttes i de næste 10 år.

 

Hvad gør de gode landmænd?

Lad vær med at gå i panik og se styrken i, at der kommer et stigende pres og fokus på Landbruget.

Accepter at ”den er lever stille, lever godt” – også har den ulempe, at 500 mio. kr. fortsat mangler at blive udbetalt til landbruget efter 3-6 år, mens politiske Coronapakker sagtens kan sagsbehandles og udbetales inden for 3 måneder.

Udvis rettidig omhu – og skab dig et overblik over, hvilke miljøteknologiske forbedringer, der er gennemført på din bedrift i de sidste ti år, så du og næste generation på din gård er velforberedte til at tage dialogen, uanset om den kommer fra 1) finansieringsdrøftelser i banken, 2) risikobuffer som du skal afsætte til CO2 afgifter i fremtiden eller 3) til en ændret ejendomsvurdering som afspejler din ”CO2-udledning” i dit landbrug.

Kend dine egne værdier – Vi har detaildata fra 27-46% af alle opnåede tilsagn til Miljøteknologi siden 2011 og kan differentiere i over 60 forskellige typer af landbrugsprofiler, så du kan let kan se, hvor dine styrker og potentielle indsatsområder er. Få og brug den indsigt aktivt, så du og næste generation er velforberedt til en aktiv konstruktiv dialog fra kendte som nye kanter i de kommende år.

Fremtiden tilhører de modige, de stædige og de velforberedte. Fremtiden rummer en masse nye muligheder som vi vil blive positivt overrasket over, men det er i historien og datagrundlaget, at integriteten, konsistensen og argumenternes tyngde ligger.

0

Husdyrauktion – nu med afstand og mundbind

Corona-restriktioner på Husdyrauktionen i Brørup. I lighed med krav om brug af mundbind i butikker og butikscentre, er der indført krav om brug af mundbind ved ophold i alle indendørs haller tilknyttet Brørup Husdyrauktion.

Venstre: - Den grønneste landbrugsreform nogensinde

Nye økoordninger kan fremme nye udviklingsmuligheder for dansk landbrug, siger V-parlamentsmedlem Asger Christensen.

Økologisk Landsforening: - Bedre end den gamle landbrugsstøtteordning

Nye regler om økoordninger for landbrugsstøtten belønner indsatser for fælles samfundsgoder for alle EU’s borgere, siger politisk chef i ØL, Sybille Kyed.

Støjberg tvivler på demonstrationerne gør indtryk på Mette Frederiksen

- Den magtarrogance, vi ser i øjeblikket, den bliver vi simpelthen nødt til at sætte ind over for, pointerede Inger Støjberg fra Venstre kort før hun talte i Aarhus lørdag eftermiddag.

Stor opbakning til Aarhus-demonstration

Både landbrug, borgere og politikere bakkede massivt op om lørdagens store traktordemonstration i Aarhus, der var et forsvar for grundloven og en klar protest mod regeringen og statsminister Mette Frederiksen omkring minkhåndteringen

Fokus på kvægbedriftens miljøindsats

Hvordan ser dit landbrugs miljøindsats ud i forhold til andre landbrug der ligner dig? Landbruget er under forandring - og de centrale aktører efterspørger andre og flere informationer end dem, som du typiske har været målt på som landmand, og hvor ikke mindst kvægproducenterne bør være ekstra opmærksomme

Mindre ammoniakudledning fra malkekøer og slagtesvin

Miljø- og Fødevareministeriet og Landbrug & Fødevarer har indgået frivillige aftaler med mål om at nedbringe ammoniakudledningen fra landbruget – herunder kvægbruget

Hønsehold i vinterkulden

Ifølge Velas, er der ingen grund til at bekymre sig om kolde hønsefødder i de kolde vintermåneder.

Brødre-trio er både familie og kolleger inden for grovvarer

Jens, Kjeld og Hans Lund har hver især gjort karriere inden for grovvarebranchen. I dag er alle tre brødre ansat i Vestjyllands Andel.

Kyllingerne indtager skoven

Skovkyllinger er et koncept, der lige så stille vinder frem i Danmark. Og produktionsformen har flere fordele for både kyllingerne og klimaet
Side 1 af 74 (1474 artikler)Prev1234567727374Next