bannerPos

Stort potentiale i flere danske læggekartofler

Potentialet for flere danske læggekartofler er stort., mener man hos Myco Seed A/S. Arkivfoto

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
10-02-2020 07:50
Hos Myco Seed A/S i Give, formidler og sælger man læggekartofler fra både danske og udenlandske avlere – og potentialet for især flere danske læggekartofler er stort, vurderer direktøren.

KARTOFLER Det er lande som Holland og Frankrig, der er førende indenfor produktionen af læggekartofler.

Og det er da også kartofler fra blandt disse lande, som virksomheden Myco Seed A/S i Give sammen med læggekartofler fra danske avlere, formidler og sælger til markeder i både Europa og især Nordafrika og Mellemøsten.

-  Vi har specialiseret os i at lave vejen så kort som muligt fra producent til forbruger af læggekartofler, d.v.s kartoffelavleren i f.eks. Egypten eller Algeriet, fortæller direktør hos Myco Seed A/S, Dan Koch om baggrunden for virksomheden, der blev stiftet tilbage i 2009.

Via egne opsortingscentraler, samler man læggekartofler fra de avlere, man har dyrkningsaftaler med og efter en sortering og pakning, er læggekartoflerne klar til kunderne, der både findes i Europa, Nordafrika og Mellemøsten. Således er man den 3. største udbyder af læggekartofler i Algeriet og sidder i en stærk position i Egypten.

 

Potentiale i Danmark

Dan Koch mener, at der sagtens kunne dyrkes langt flere læggekartofler i Danmark, end der gør i dag.

-  Arealet i Danmark med læggekartofler har ligget stabilt på mellem 4.500 – 5.000 hektar, med en let stigende tendens, forklarer Dan Koch, der til sammenligning nævner Holland, hvor arealet med læggekartofler er næsten ti gange højere med 42.000 hektar.

-  Danmark ligger i et naturligt godt område for dyrkning af læggekartofler, konstaterer Dan Koch, der samtidig noterer sig, at Danmark har en yderligere fordel i forhold til eksempelvis Holland.

Mens der i vores konkurrentlande har været brugt mange  hjælpemidler i dyrkningen af læggekartofler, er det højt sædskifte, der kendetegner dyrkningen i Danmark.

-  Og det er en mulighed for avlerne, konstaterer Dan Koch, der endda oplever hollandske avlere, der slår sig ned i Danmark, da man her har, hvad han kalder ”jomfruelig” jord, til dyrkning af læggekartofler.

 

Kræver nøje overvejelse og planlægning

Dan Koch mener sagtens, at der kunne være langt flere danske avlere af læggekartofler. Men han understreger samtidig, at læggekartofler ikke er en afgrøde alle og en hver bare kan kaste sig over.

- Man skal virkelig ville det, og være klar til at lægge en stor arbejdsindsats i det, konstaterer Dan Koch.

Han tilføjer, at man som krav siger, at avlerne skal kunne producere mindst 32 tons færdigvarer pr. hektar.

-  De dygtige avlere producerer op til 38 – 40 tons færdigvarer pr. hektar. Og der er ikke råd til et år med eksempelvis bare 20 tons pr. hektar, fastslår Dan Koch, der også peger på den omkostning, der for avleren ligger i at gå i gang med læggekartofler – en omkostning på mellem 45.000 – 50.000 kroner pr. hektar.

For den dygtige planteavler, er indtjeningspotentialet på den gode side af 20.000 kroner pr. hektar.

Se mere på www.mycoseed.com.

0

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Alle ejendomme er unikke

Skal de gamle bygninger rives ned eller skal de renoveres og have nyt liv i form af anden anvendelse? Skal det aldrende stuehus bevares og gennem en renovering bringes op til nutidens standard i forhold til indretning, energi og komfort? Det er ofte stillede spørgsmål og kræver en grundig vurdering, inden der kan gives et klart svar.

LandboSyd åbner afdeling på Fyn

Der bliver nu hårdere konkurrence om både medarbejdere og rådgivningskunder på Fyn. Sønderjyske LandboSyd går nemlig nu i clinch med Velas og åbner kontor med fokus på økonomirådgivning på Fyn.

Byer og skov vokser, landbrugslandet skrumper

Af Peter Bohsen Jensen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Snitter måler græsudbytte til grovfoderlageret

SLF arbejder sammen med Seges og flere landboforeninger om at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager. Landmand Eigil Miang ved Rødding deltager i projektet, og for få uger siden fik han snittet græs, der blev målt til brug for lagerregistrering.

Udstillere glæder sig til Agromek 2021

Blandt udstillere på næste års Agromek 2021 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.
Side 1 af 64 (1273 artikler)Prev1234567626364Next