Første EUX-landmænd har det bedste af to verdener

John Ankersen 12-07-2018 07:00:16
Carlo Cornelis van Sas og Anders Emil Kofod oplever, at de er eftertragtede hos arbejdsgiverne. - Vi er jo lidt specielle, der er ikke så mange af os endnu.
14 EUX-studerende på Bygholm Landbrugsskole fejrede forleden, at de er færdige med deres eksaminer, men også at de er det allerførste EUX-hold fra Bygholm, der får studenterhuerne på.
Landbrugs- og gymnasieelev på samme tid. Igennem de sidste 4 år har det været dagligdag for eleverne på EUX-holdet på Bygholm Landbrugsskole.
Nu har de, som det første hold EUX-landmænd fra Bygholm, afsluttet deres eksamen og er klar til at indtage verden.
Carlo Cornelis van Sas, Anders Emil Kofod og Helene Lynggaard er en del af holdet med de første EUX-landmænd i Bygholms historie. De er alle tre enige om, at EUX’en har givet dem nogle muligheder, som de hverken ville få med en almen gymnasieuddannelse eller den ordinære landbrugsuddannelse.
- Jeg var meget i tvivl om, hvad jeg skulle vælge, for alle vennerne skulle på gymnasiet, fortæller Carlo. Men her kunne jeg få to uddannelser på samme tid. Det bedste fra to verdner.
- Du får praktisk erfaring, mens du tager landbrugsuddannelsen - og gymnasiedelen giver dig det, der skal til for at læse videre, supplerer Anders.
Helene valgte bl.a. EUX’en pga. kombinationen af det praktiske og gymnasiefagene.
– det kan godt virke strengt med 3 år kun med gymnasiefag. Her kommer vi ud og arbejde i praktik. Det giver også en pause fra skolen undervejs.
 

EUX-uddannelsen åbner nye døre

Udover at give de unge muligheden for at tage to ungdomsuddannelser på én gang og tilbyde variation mellem praktiske fag og teori, er det også de fremtidsmuligheder, en EUX skaber, der lokker de unge.
- Jeg valgte EUX’en, fordi det ikke kun er landbrug, fortæller Anders. Den giver en større horisont og flere veje at gå. Jeg var ikke helt sikker på, at jeg ville være landmand, og jeg havde brug for andre udfordringer.
EUX-uddannelsen åbner andre muligheder for videreuddannelse end den traditionelle landbrugsuddannelse.
- Efter ferien bytter jeg landbruget ud med storbyen, fortæller Carlo, der venter på endeligt svar på, om han er kommet ind på dyrlægestudiet på Københavns universitet.
Med en uddannelse som EUX-landmand får eleverne de fag, der giver adgang til f.eks. dyrlægestudiet eller agrobiolog på universitetet.
 

Fremtidige ledere?

Universitet er ikke den eneste vej, hvis EUX-eleverne vil læse videre. De har bl.a. også fået gode forudsætninger for at tage Landbrugets Lederuddannelse.
- Kombinationen af gymnasiefagene og landbrugsuddannelsen giver en rigtig god ballast til at blive en dygtig leder i fremtidens landbrugsvirksomheder, fortæller uddannelseschef Lotte Bidstrup Ipsen.
Lederuddannelsen er også en mulighed, Anders Kofoed overvejer. – jeg er stadig lidt i tvivl, men når jeg har været ude at rejse og på højskole, så kan det godt være, jeg skal tage lederuddannelsen og blive agrarøkonom.
 

EUX-landmændenes gode råd

De tre EUX-elever er tydeligvis glade for deres valg af ungdomsuddannelse, og det bærer deres råd til unge, der skal vælge uddannelse, også præg af:
-  EUX-landmand tager et halvt år længere end den ordinære landbrugsuddannelse. Det giver tid til at udvikle sig både personligt og fagligt. Det er helt sikkert det sunde valg. Det har åbnet op for to verdner af muligheder: landbrugsjobs og de almene jobs, forklarer Carlo.
Anders råd er klart: ”EUX’en er ikke det nemme valg. Det er hårdt arbejde, men jeg synes, man er bedre stillet med EUX’en end med den ordinære landbrugsuddannelse. Er du i tvivl, om du vil være landmand? Så tag EUX’en.”
Også Bygholms forstander, Kaj Aage Højgaard, kan se, at EUX-eleverne får noget ekstra med i bagagen:
- En hverdag som EUX-elev lærer de unge at strukturere en travl hverdag for at få alle ender til at mødes. Den egenskab er efterspurgt i enhver jobmæssig sammenhæng, så det lover godt for de unge, der har valgt en EUX-uddannelse.
 

RDM fylder rundt og er klar til fremtidens udfordringer

23-09-2018 07:00:06

I år runder RDM 140 år – og det blev markeret i forbindelse med årsmødet forleden, der blev holdt i Billund, hvor der også blev sat fokus på avl, økonomi og fremtidig sikring af racen


6.000 gæster besøgte årets Mælkefestival

22-09-2018 07:00:03

Knapt 6.000 gæster lagde vejen forbi Helle Hallen til årets Mælkefestival


New Holland slap alle hestekræfterne løs

21-09-2018 07:00:02

Hele New Hollands traktorprogram, samt egne og andre mærker i markredskaber og maskiner i aktion, da New Holland sammen med tre maskinforretninger holdt markdemonstration ved Toftlund


Gamle racer i ringen

20-09-2018 09:39:05

Karensminde samlede igen i år 3500 gæster til det historiske dyrskue og veteranstævne


Tørkehjælp: Vestjyllands Andel fordeler hele overskuddet

20-09-2018 09:30:40

I første omgang havde Vestjyllands Andel valgt at fordele overskuddet fra sit planteværnsprogram, Agroline, blandt andelshaverne. Nu fordeler koncernen hele sit overskud på 55 millioner kroner.


Samsø-duo er Årets Økologer

20-09-2018 08:53:34

Hester Callaghan og Bjarke Jensen fra Samsø har vundet konkurrencen om at blive Årets Økolog 2018. Otte økologer var nomineret til titlen, og mere end 30.000 danskere har deltaget i afstemningen.


Mejeri arbejder på udvidelse

20-09-2018 07:00:54

Barrit Mejeri sælger mere end 90 procent af produktionen i udlandet, og der arbejdes nu på at lave en linje mere


Vestjysk foderproducent skifter navn

18-09-2018 13:28:21

Agro Korn, der i 2016 blev en del af den britiske koncern AB Agri, skifter navn til Agilia.


Gør malkestalden tiptop

18-09-2018 07:00:29

Vejen til god yversundhed er blandt andet en tiptop malkestald. Men mange steder er den trist, slidt og mørk. Det kan ordnes med god organisering og fokus, mener praktiserende kvægdyrlæge.


Landmand sejrede i Højesteret

18-09-2018 07:00:20

Martin Lund Madsen og Ny Endrupholm A/S fik medhold i, at vej ind over markerne er ulovligt anlagt


Landdistriktsprisen 2018 går til beboerne på Aarø

17-09-2018 12:49:15

et blev beboerne på Aarø, der i dag fik overrakt Landdistriktsprisen 2018 af erhvervsminister Rasmus Jarlov på årets landdistriktskonference i Faaborg.


Landbrugselever skal lære Grindsted-børn om fødevarer

17-09-2018 10:26:48

Lokale skoleelever skal lære at hive i patterne, og se hvad der er inde i et får. Det får de mulighed for til årets Farmerdag på Grindsted Landbrugsskole.


Ny importør af Major-klippere

17-09-2018 07:00:28

Pr. 1. september har Brørup Traktor- & Maskincenter overtaget importen af Major’s store program af græsklippere til såvel landbruget som resten af den grønne sektor.


180 til bedriftsbesøg på kvæggård

16-09-2018 07:00:05

Systematik er et nøgleord i det daglige arbejde med køerne, og samtidig skal hverdagen fungere for familien Walz Jensen. Det var nogle af budskaberne, da LandboSyd i denne uge gennemførte bedriftsbesøg på Rens Mark ved Bylderup Bov.


Spildtid på veje koster landbruget millioner

15-09-2018 07:00:01

Det koster fødevareklyngen op mod en kvart milliard kroner årligt, at fremkommeligheden på de danske veje ikke er god nok, lyder en af konklusionerne i et nyt transportpolitisk udspil fra Landbrug & Fødevarer, der forleden blev præsenteret for transportminister Ole Birk Olesen hos Arla´s afdeling i Taulov nær Fredericia


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 21 (417 artikler)Prev1234567192021Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer