bannerPos

Snudebidende ulv tilbage i Danmark

Et af "snudebiderens" ofre fra et angreb ved Schafstedt i Slesvig-Holsten den 27. februar. (Foto: Her er ulven i Danmark)
03-04-2020 12:26

Den vestjyske ulv GW1468m er tilbage i Jylland efter en blodig tur til Slesvig-Holsten. Det oplyser den nationale ulveovervågning, Ulveatlas.

Ulvens tilbagekomst i Danmark har kostet et får livet. Ifølge forskerne på ulveatlas.dk har hanulven nedlagt et får sydvest for Ribe den 12. marts

Fem dage forinden havde ulven, der stammer fra Stråsø-koblet i den midtjyske ulvezone, desuden dræbt et får og skambidt fem andre i Winnert i det nordlige Tyskland. 

Angrebet var meget karakteristisk for GW1468m, der kaldes for»snudebideren« på grund af skaderne i ofrenes hoveder. 

I Winnert mistede en af de overlevende får således et øre, mens en anden mangler et stykke af snuden. 

Der blev fundet spor af »snudebideren« i den midtjyske ulvezone den 25. januar, hvorefter den på et tidspunkt vandrede mod syd. 

Ved to angreb i Arnum i Sønderjylland den 18.-19. februar blev flere får bidt meget alvorligt i snuderne, men det er dog ikke af de danske forvaltningsmyndigheder dokumenteret, at det er GW1468's værk. 

Måske på vej

I Slesvig-Holsten har de tilsvarende tyske myndigheder derimod dokumenteret syv angreb på blot to uger i perioden 22. februar til 6. marts, hvor der i alle tilfælde er fundet dna fra »snudebideren«. 

Ifølge forskerne fra den danske ulveovervågning er der tegn på, at »snudebideren« er på vej op igennem Jylland.

- Den (ulven, red.) er altså vendt tilbage til Danmark. I lige linje svarer turen fra det danske fødested til det sydligste af de tre tyske fundsteder til en vandring på 250 kilometer. Nu tyder sporene på, at den er på vej nordpå igen, skriver forskerne Kent Olsen og Peter Sunde 

I artiklen advarer de om, at det ikke kun er GW1468m, der må formodes at strejfe omkring lige nu, hvor det er »højsæson for unge strejfulve«:

- I Centraleuropa forlader de fleste unge ulve deres forældres revir mellem februar og maj året efter, de er født. De øvrige fem hvalpe fra 2019 forventes derfor også at lægge ud på vandring i denne tid. De kan dukke op, hvor som helst i hele Jylland.

hka

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next