bannerPos

Styrelse ser på nye ulveangreb i Sønderjylland

Der er begrundet mistanke om, at en ulv igen har været på spil i forbindelse med fundet af et dødt lam hos fåreavler Åse Svendsen i Skærbæk ved Tønder. Arkivfoto: LLN Press

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
25-11-2018 07:30
Efter forårets mange ulveangreb har husdyravlerne kunnet have deres dyr i fred for rovdyret de seneste måneder. Men noget tyder på, at freden kan være forbi.

Tirsdag gjorde fåreavler Åse Svendsen fra Skærbæk ved Tønder et trist fund på en marktur. Her fandt hun et lam, der var dødt, og havde spor af bid i halsregionen og på snuden.

- Lammet havde hul i struben, og der var også ædt af snuden, så der er noget, der tyder på, at noget har haft fat. Al indmaden var fjernet, fortæller Åse Svendsen, der har mistanke om, at en ulv står bag angrebet.

Derfor har hun haft besøg af en vildtkonsulent fra Naturstyrelsen, der skulle undersøge dyret for DNA-bevis, som kan bruges til at finde ud af, om og i givet fald hvilket dyr, der har angrebet lammet.

- Jeg ved ikke præcist, hvor længe det har ligget dødt. Det lå i den anden ende af marken, hvor jeg kunne se, at der ikke var strøm i hegnet. Der var en tråd, der var knækket. Men jeg ved ikke, hvor længe det har ligget der, siger Åse Svendsen.

 

Flere angreb

Ifølge vildtkonsulent Thomas Iversen fra Naturstyrelsen Vadehavet, der foretog undersøgelsen, har angreb på husdyr været stigende den seneste tid.

- Jeg vil mene, at jeg har været ude 5 gange i de sidste 14 dage. Ellers har det været ret stille hen over sommeren, men det er jo også meget naturligt, siger Thomas Iversen med henvisning til, at naturens eget spisekammer er godt fyldt op i sommermånederne af kronvildt.

- Men når dyrene kommer på markerne for at afgræsse efterafgrøder, så er de jo mere udsatte. Og så vil der komme flere angreb, siger han til Effektivt Landbrug.

 

Svært at få erstatning

Åse Svendsen har oplevet, at det har været svært for hende at få erstatning for dyr, hvor det har været svært for vildtkonsulenten at udtage DNA fra døde får og lam.

- Jeg er jo afhængig af Naturstyrelsen. De sender en mand ud, der både skal undersøge sagerne, og samtidig være dommer (i forhold til erstatning). Og jeg kan intet stille op, siger hun.

- Det er længe siden, vi har fået et godkendt ulveangreb. Vi havde et, men der var lammet kun blevet bidt bagi, og der sagde vildtkonsulenten, at ulven altid tager i ryggen og i struben, tilføjer Åse Svendsen.

 

Uenig

Thomas Iversen kan ikke følge kritikken af den måde, vildtforvaltningen fungerer på.

- Min opgave er at komme ud og undersøge dyr for, om der er et dræbende bid. Om det er slået ihjel af noget eller ej. Og hvis der er tegn på, at det er slået ihjel, så tager jeg en DNA-prøve, som bliver sendt til Senckenberg-instituttet i Tyskland. Det er ikke os, der som vildtkonsulenter tager stilling til erstatning eller ej, det er Miljøstyrelsen, siger han.

Den første halvdel af 2018 blev Naturstyrelsens vildtkonsulenter kaldt ud til 64 episoder med døde dyr, og fandt bevis for ulveangreb i 20 tilfælde. I 2017 udbetalte myndighederne erstatning for 24 døde dyr under ulveforvaltningsplanen.

0

Forgiftninger kan stamme fra blanderen

Hvis du oplever køer med forgiftninger på trods af godt foder, generelt sunde køer og høj produktion kan problemet måske stamme fra foderblanderen. Særligt Seko-blandere har voldt problemer ved store mængde foder, oplyser Seges i deres nyhedsbrev.

Dyrlæger med speciale i kvæg

Sønderjysk Kvægpraksis i Løgumkloster var tidligere kendt under navnet Dyrlægecentralen Sydvest. Med det nye navn markeres, at man nu er gået ”all-in” på kvæg.

Kvægets fysik kan måles på bundlinjen

Med aAa-metoden tilføjes info om kvægets fysik som et vigtigt parameter til avlen. For hænger kvægbesætningens dyr fysisk godt sammen, påvirker det både sundhed og ydelse – og dermed bundlinjen - i positiv retning. Det mener Joost van der Horst, der er er specialist og rådgiver indenfor aAa-metoden, der oprindeligt er udviklet i USA, og som bygger på det visuelle match mellem ko og tyr.

Maskinstation og landmænd oplevede ny rotorklipper

Hos Brørup Traktor- & Maskincenter noterer man en stor interesse for en ny model af de irske Major Cyclone rotorklippere, der især er populære til afpudsning af frøgræsmarker. Forleden havde den sydjyske maskinforretning inviteret til demo af rotorklipperen ved Augustenborg på Als, hvor den lokale Midtals Maskinstation fik den afprøvet for landmænd.

Stor interesse for fleksible kalvehytter

Hos Arnes Smedie i Gadbjerg ved Vejle, har man udviklet og producerer sine helt egne typer kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet. Og både interessen og efterspørgslen er stor – både blandt professionelle som hobby- og deltidslandbrug.

Græsprotein kan blive en grøn revolution for landbruget

Forleden klippede fødevareminister Mogens Jensen den i anledningen grønne snor til Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs. Dernæst blev han og de øvrige knap 100 gæster vist rundt på anlægget, som han mener kan blive en grøn revolution for landbruget.

Nye vogne sørger for foder til 600 malkekøer

Harehedegaard Mælkeproduktion mellem Hovborg og Starup valgte Krampe-vogne, der spiller en stor rolle, når høsten af foder-afgrøder til bedriftens 600 malkekøer og opdræt skal håndteres

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Landbrugsskole startede nyt skoleår med nye traktorer

Et nyt skoleår er startet på Kjærgård Landbrugsskole ved Bramming, hvor 40 unge landbrugsinteresserede netop er startet på grundforløbet. Derfor var der også elevopløb, da A.P. Jørgensen leverede to nye Claas-traktorer til skolen.
Side 1 af 68 (1343 artikler)Prev1234567666768Next