bannerPos

Styrelse ser på nye ulveangreb i Sønderjylland

Der er begrundet mistanke om, at en ulv igen har været på spil i forbindelse med fundet af et dødt lam hos fåreavler Åse Svendsen i Skærbæk ved Tønder. Arkivfoto: LLN Press

Henning K. Andersen

25-11-2018 07:30
Efter forårets mange ulveangreb har husdyravlerne kunnet have deres dyr i fred for rovdyret de seneste måneder. Men noget tyder på, at freden kan være forbi.

Tirsdag gjorde fåreavler Åse Svendsen fra Skærbæk ved Tønder et trist fund på en marktur. Her fandt hun et lam, der var dødt, og havde spor af bid i halsregionen og på snuden.

- Lammet havde hul i struben, og der var også ædt af snuden, så der er noget, der tyder på, at noget har haft fat. Al indmaden var fjernet, fortæller Åse Svendsen, der har mistanke om, at en ulv står bag angrebet.

Derfor har hun haft besøg af en vildtkonsulent fra Naturstyrelsen, der skulle undersøge dyret for DNA-bevis, som kan bruges til at finde ud af, om og i givet fald hvilket dyr, der har angrebet lammet.

- Jeg ved ikke præcist, hvor længe det har ligget dødt. Det lå i den anden ende af marken, hvor jeg kunne se, at der ikke var strøm i hegnet. Der var en tråd, der var knækket. Men jeg ved ikke, hvor længe det har ligget der, siger Åse Svendsen.

 

Flere angreb

Ifølge vildtkonsulent Thomas Iversen fra Naturstyrelsen Vadehavet, der foretog undersøgelsen, har angreb på husdyr været stigende den seneste tid.

- Jeg vil mene, at jeg har været ude 5 gange i de sidste 14 dage. Ellers har det været ret stille hen over sommeren, men det er jo også meget naturligt, siger Thomas Iversen med henvisning til, at naturens eget spisekammer er godt fyldt op i sommermånederne af kronvildt.

- Men når dyrene kommer på markerne for at afgræsse efterafgrøder, så er de jo mere udsatte. Og så vil der komme flere angreb, siger han til Effektivt Landbrug.

 

Svært at få erstatning

Åse Svendsen har oplevet, at det har været svært for hende at få erstatning for dyr, hvor det har været svært for vildtkonsulenten at udtage DNA fra døde får og lam.

- Jeg er jo afhængig af Naturstyrelsen. De sender en mand ud, der både skal undersøge sagerne, og samtidig være dommer (i forhold til erstatning). Og jeg kan intet stille op, siger hun.

- Det er længe siden, vi har fået et godkendt ulveangreb. Vi havde et, men der var lammet kun blevet bidt bagi, og der sagde vildtkonsulenten, at ulven altid tager i ryggen og i struben, tilføjer Åse Svendsen.

 

Uenig

Thomas Iversen kan ikke følge kritikken af den måde, vildtforvaltningen fungerer på.

- Min opgave er at komme ud og undersøge dyr for, om der er et dræbende bid. Om det er slået ihjel af noget eller ej. Og hvis der er tegn på, at det er slået ihjel, så tager jeg en DNA-prøve, som bliver sendt til Senckenberg-instituttet i Tyskland. Det er ikke os, der som vildtkonsulenter tager stilling til erstatning eller ej, det er Miljøstyrelsen, siger han.

Den første halvdel af 2018 blev Naturstyrelsens vildtkonsulenter kaldt ud til 64 episoder med døde dyr, og fandt bevis for ulveangreb i 20 tilfælde. I 2017 udbetalte myndighederne erstatning for 24 døde dyr under ulveforvaltningsplanen.

To lokale tv-stjerner

Hygum Hjemstavnsgård ved Rødding har dannet ramme om optagelser til tv-serien »Grænseland« i anledning af 100-året for genforeningen.

Dumper sætter nye standarder for sikkerhed

Maskinvirksomheden Hydrema er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Dalum sender plantespecialister til Kina

Kinesiske forbrugere kan fremover sende en venlig tanke til underviserne på Dalum Landbrugsskole, når de sætter tænderne i frisk frugt og grøntsager.

Forårshilsen fra en tredobbelt glad landmand

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

- Nye MRSA-regler rammer helt skævt

En ny bekendtgørelse lægger op til, at de stramninger, som svineproducenterne skal leve op til for at minimere risiko for spredning af MRSA-bakterier, rammer de økologiske besætninger, som stort set ingen MRSA-har, hårdt.

Renseri bygges op igen

Danish Agro vil bevare et renseri i den brandhærgede afdeling i Sdr. Hygum ved Rødding

Avler for at få vinderdyr

Familien Olesen og Birkelygaard Jersey er naturligvis klar til at deltage på skuet i Aabenraa

Pensionister risikerer at blive snydt for tilbagebetaling af skat

Sagro har opdaget, at at SKAT ikke havde tilbagebetalt skat af 400.000 kroner til 30 pensionister.

SLF holdt klimamøde med Venstre-politikere

Klima var på dagsordenen, da SLF mandag havde valgmøde med tre Venstrepolitikere i Billund. Tiden er ikke til at sende dansk landbrug nye store regninger, lød det blandt andet fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Statsministeren åbner årets Ferguson dage

Lars Løkke Rasmussen besøger Danmarks Ferguson Museum 25. maj.
Side 1 af 39 (767 artikler)Prev1234567373839Next