bannerPos

Styrelse ser på nye ulveangreb i Sønderjylland

Der er begrundet mistanke om, at en ulv igen har været på spil i forbindelse med fundet af et dødt lam hos fåreavler Åse Svendsen i Skærbæk ved Tønder. Arkivfoto: LLN Press

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
25-11-2018 07:30
Efter forårets mange ulveangreb har husdyravlerne kunnet have deres dyr i fred for rovdyret de seneste måneder. Men noget tyder på, at freden kan være forbi.

Tirsdag gjorde fåreavler Åse Svendsen fra Skærbæk ved Tønder et trist fund på en marktur. Her fandt hun et lam, der var dødt, og havde spor af bid i halsregionen og på snuden.

- Lammet havde hul i struben, og der var også ædt af snuden, så der er noget, der tyder på, at noget har haft fat. Al indmaden var fjernet, fortæller Åse Svendsen, der har mistanke om, at en ulv står bag angrebet.

Derfor har hun haft besøg af en vildtkonsulent fra Naturstyrelsen, der skulle undersøge dyret for DNA-bevis, som kan bruges til at finde ud af, om og i givet fald hvilket dyr, der har angrebet lammet.

- Jeg ved ikke præcist, hvor længe det har ligget dødt. Det lå i den anden ende af marken, hvor jeg kunne se, at der ikke var strøm i hegnet. Der var en tråd, der var knækket. Men jeg ved ikke, hvor længe det har ligget der, siger Åse Svendsen.

 

Flere angreb

Ifølge vildtkonsulent Thomas Iversen fra Naturstyrelsen Vadehavet, der foretog undersøgelsen, har angreb på husdyr været stigende den seneste tid.

- Jeg vil mene, at jeg har været ude 5 gange i de sidste 14 dage. Ellers har det været ret stille hen over sommeren, men det er jo også meget naturligt, siger Thomas Iversen med henvisning til, at naturens eget spisekammer er godt fyldt op i sommermånederne af kronvildt.

- Men når dyrene kommer på markerne for at afgræsse efterafgrøder, så er de jo mere udsatte. Og så vil der komme flere angreb, siger han til Effektivt Landbrug.

 

Svært at få erstatning

Åse Svendsen har oplevet, at det har været svært for hende at få erstatning for dyr, hvor det har været svært for vildtkonsulenten at udtage DNA fra døde får og lam.

- Jeg er jo afhængig af Naturstyrelsen. De sender en mand ud, der både skal undersøge sagerne, og samtidig være dommer (i forhold til erstatning). Og jeg kan intet stille op, siger hun.

- Det er længe siden, vi har fået et godkendt ulveangreb. Vi havde et, men der var lammet kun blevet bidt bagi, og der sagde vildtkonsulenten, at ulven altid tager i ryggen og i struben, tilføjer Åse Svendsen.

 

Uenig

Thomas Iversen kan ikke følge kritikken af den måde, vildtforvaltningen fungerer på.

- Min opgave er at komme ud og undersøge dyr for, om der er et dræbende bid. Om det er slået ihjel af noget eller ej. Og hvis der er tegn på, at det er slået ihjel, så tager jeg en DNA-prøve, som bliver sendt til Senckenberg-instituttet i Tyskland. Det er ikke os, der som vildtkonsulenter tager stilling til erstatning eller ej, det er Miljøstyrelsen, siger han.

Den første halvdel af 2018 blev Naturstyrelsens vildtkonsulenter kaldt ud til 64 episoder med døde dyr, og fandt bevis for ulveangreb i 20 tilfælde. I 2017 udbetalte myndighederne erstatning for 24 døde dyr under ulveforvaltningsplanen.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov

Fokus på salg af gården

Skal min gård sælges – eller skal jeg selv blive på den? Og hvad siger potentielle købere? KHL sætter fokus på salg af gårde ved et arrangement den 21. februar

Fælles EU-regler lægger bund under dyrevelfærden

Uden fælles EU-regler ville Danmark bare importere mere dårlig dyrevelfærd til lavpris, siger DDD’s formand, Hanne Knude Palshof.

Økologiens varemærke fylder 30 år i Danmark

Det røde ø-mærke fylder 30 år i år. Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen ved Landbrug & Fødevarer vurderer, at Ø-mærket har været altafgørende for udbredelsen af økologi i Danmark.

- Dyrevelfærd er rigtigt dilemmafyldt

Det er ikke altid indlysende, hvad der tjener dyrevelfærden bedst. Og den må ikke spolere økonomien, siger sjællandsk svineproducent om blandt andet halekupering og kastrektion.

Dyrevelfærd og økonomi går hånd i hånd

Nybygning og ombygning af farestalde vil forbedre både dyrevelfærd og bundlinje.
Side 1 af 55 (1095 artikler)Prev1234567535455Next