Styrelse ser på nye ulveangreb i Sønderjylland

Henning K. Andersen 25-11-2018 07:30:02
Der er begrundet mistanke om, at en ulv igen har været på spil i forbindelse med fundet af et dødt lam hos fåreavler Åse Svendsen i Skærbæk ved Tønder. Arkivfoto: LLN Press
Efter forårets mange ulveangreb har husdyravlerne kunnet have deres dyr i fred for rovdyret de seneste måneder. Men noget tyder på, at freden kan være forbi.

Tirsdag gjorde fåreavler Åse Svendsen fra Skærbæk ved Tønder et trist fund på en marktur. Her fandt hun et lam, der var dødt, og havde spor af bid i halsregionen og på snuden.

- Lammet havde hul i struben, og der var også ædt af snuden, så der er noget, der tyder på, at noget har haft fat. Al indmaden var fjernet, fortæller Åse Svendsen, der har mistanke om, at en ulv står bag angrebet.

Derfor har hun haft besøg af en vildtkonsulent fra Naturstyrelsen, der skulle undersøge dyret for DNA-bevis, som kan bruges til at finde ud af, om og i givet fald hvilket dyr, der har angrebet lammet.

- Jeg ved ikke præcist, hvor længe det har ligget dødt. Det lå i den anden ende af marken, hvor jeg kunne se, at der ikke var strøm i hegnet. Der var en tråd, der var knækket. Men jeg ved ikke, hvor længe det har ligget der, siger Åse Svendsen.

 

Flere angreb

Ifølge vildtkonsulent Thomas Iversen fra Naturstyrelsen Vadehavet, der foretog undersøgelsen, har angreb på husdyr været stigende den seneste tid.

- Jeg vil mene, at jeg har været ude 5 gange i de sidste 14 dage. Ellers har det været ret stille hen over sommeren, men det er jo også meget naturligt, siger Thomas Iversen med henvisning til, at naturens eget spisekammer er godt fyldt op i sommermånederne af kronvildt.

- Men når dyrene kommer på markerne for at afgræsse efterafgrøder, så er de jo mere udsatte. Og så vil der komme flere angreb, siger han til Effektivt Landbrug.

 

Svært at få erstatning

Åse Svendsen har oplevet, at det har været svært for hende at få erstatning for dyr, hvor det har været svært for vildtkonsulenten at udtage DNA fra døde får og lam.

- Jeg er jo afhængig af Naturstyrelsen. De sender en mand ud, der både skal undersøge sagerne, og samtidig være dommer (i forhold til erstatning). Og jeg kan intet stille op, siger hun.

- Det er længe siden, vi har fået et godkendt ulveangreb. Vi havde et, men der var lammet kun blevet bidt bagi, og der sagde vildtkonsulenten, at ulven altid tager i ryggen og i struben, tilføjer Åse Svendsen.

 

Uenig

Thomas Iversen kan ikke følge kritikken af den måde, vildtforvaltningen fungerer på.

- Min opgave er at komme ud og undersøge dyr for, om der er et dræbende bid. Om det er slået ihjel af noget eller ej. Og hvis der er tegn på, at det er slået ihjel, så tager jeg en DNA-prøve, som bliver sendt til Senckenberg-instituttet i Tyskland. Det er ikke os, der som vildtkonsulenter tager stilling til erstatning eller ej, det er Miljøstyrelsen, siger han.

Den første halvdel af 2018 blev Naturstyrelsens vildtkonsulenter kaldt ud til 64 episoder med døde dyr, og fandt bevis for ulveangreb i 20 tilfælde. I 2017 udbetalte myndighederne erstatning for 24 døde dyr under ulveforvaltningsplanen.

Landbrugskammerater finder hinanden igen efter 50 år

11-12-2018 07:00:31

Som unge var sydvestjyske Henning Nielsen og indiske Apjit Singh Bindra elever på samme landbrugsskole og blev samtidig gode kammerater – nu har de to fået kontakt med hinanden igen – efter 50 år


Miljødebattør ønsker videnskabelig anerkendelse

10-12-2018 13:22:20

Bogen »30 års miljøpolitik – en katastrofe!« skal bedømmes videnskabeligt af Aarhus Universitet.


Foderstofvirksomhed tilbyder finansiering af svinefoder

10-12-2018 07:00:53

Hornsyld Købmandsgaard introducerer nyt koncept til danske svineproducenter


En løsning på fosforfølsomhed: Hent store gevinster på type 2-korrektioner

08-12-2018 07:00:20

Særligt i fosforfølsomme områder kan en korrektion give massive besparelser for landmænd, som ellers kunne være nødsaget til at erhverve ekstra jord, mindske produktionen eller afsætte gylle til tredjemand.


Agrocura udpeger direktør

07-12-2018 14:28:02

Hans Vigen direktør i Agrocura Finans og Råvarer A/S.


Køkkenaffald bliver til ny mad

07-12-2018 07:00:50

Hos Teknologisk Institut i Aarhus er forskere langt med metode, der kan omdanne affald til ny næring ved hjælpe af fluelarver


Priser uddelt ved årsmøde hos LandboUngdom

06-12-2018 09:05:57

Forleden blev der hos LandboUngdom i Vojens afholdt Årsmøde for Region Ribe, Vejle og Sønderjylland – det blev samtidig en aften med uddeling af en række priser og kåringer


Grønne gaver til grønne fingre

04-12-2018 08:09:59

Glæd de vinterplagede haveejere med grønne julegaver, mens de venter på foråret.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Partiformænd skeptiske omkring mere udenlandsk arbejdskraft i landbruget

02-12-2018 07:56:47

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl deltog forleden i et landmandsmøde i Billund. En del af diskussionen kom til at handle om udenlandsk arbejdskraft.


Stor interesse for at høre om ny maskinteknologi

30-11-2018 08:16:38

150 landmandskunder deltog, da Yding Smedie & Maskiner havde inviteret til temaaften om ny maskinteknologi


LandboUngdom skiftede lidt ud i bestyrelsen

28-11-2018 09:45:12

Et enkelt nyt ansigt kom i bestyrelsen hos LandboUngdom i Syd- og Sønderjylland i fredags.


Temadag sætter fokus på klovsundheden

28-11-2018 07:00:22

Dyrlægecentralen Sydvest A/S og LandboSyd inviterer den 13. december til en temadag om klovsundhed i Aabenraa


Frostsikker drikkeautomat uden brug af strøm

27-11-2018 07:00:44

Jordvarme sørger for frostsikker drikkemulighed for kvæget i vinterkulden med drikkeautomat fra virksomheden Frostline A/S i Horsens, der selv har udviklet og producerer drikkesystemet med garanteret frostfri drikkekop hele året rundt


SLF har fået solceller på matriklen

26-11-2018 13:39:19

SLF – Sønderjysk Landboforening – rider med på den grønne bølge og har netop etableret et solcelleanlæg på græsplænen i Vojens.


Nye muskler til stærk maskinforretning

26-11-2018 07:00:20

Sidste år overtog Danish Agro maskinforretningen A.P. Jørgensen i Ribe. Et nyt salgsteam er siden blevet etableret og klar til at sikre fortsat vækst i virksomheden fremadrettet


Styrelse ser på nye ulveangreb i Sønderjylland

25-11-2018 07:30:02

Efter forårets mange ulveangreb har husdyravlerne kunnet have deres dyr i fred for rovdyret de seneste måneder. Men noget tyder på, at freden kan være forbi.


Motorvejsmøde uden svar

25-11-2018 07:00:38

Det forberedende arbejde til anlægget af en motorvej tager årevis, og lodsejerne går lige så længe i uvished


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 27 (527 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer