bannerPos

Borgmester besøgte gødningsfirma

Produktchef Allan Holm Nielsen fortalte engageret om Flex Fertilizers bladgødninger til Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (A), da de fredag i forrige uge indviede Flex Fertilizers nyeste blandeanlæg.

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
04-12-2019 15:03
Med en forventning om at kunne udnytte gødningen bedre ved brug af bladgødninger, indviede Odenses borgmester Flex Fertilizers nyeste generation blandeanlæg, der er blevet mere brugervenligt og lettere at håndtere.

Fredag i forrige uge lancerede Flex Fertilizer i Odense den nyeste generation af deres blandeanlæg til fremstilling af flydende gødninger til bladgødskning.

Samtidig benyttede firmaet lejligheden til at fortælle - blandt andet til byens borgmester Peter Rahbæk Juel (A) - om de muligheder, teknologien giver for at optimere inden for miljø og klima og spare store mængder næringsstoffer og klimagasser.

- Det er nøglen til fremtidens plantegødskning, lød det fra produktchef Allan Holm Nielsen, der fremhævede kvælstoftab, lattergasdannelse og fosforminimering som de tre problemstillinger, Flex Fertilizer har brugt de sidste fem år på at finde løsninger til at minimere.

- Alle tre problemstillinger løses lettest og mest elegant ved at bruge bladgødninger, sagde han og fremhævede, at gødningen på den måde undgår at komme i jorden, hvor netop omdannelse til ammoniak, frit kvælstof eller lattergas gør, at der er risiko for, at kvælstoffet ikke udnyttes.

Gave til miljøet

- Gødningssystemet er testet i diverse afprøvninger hos landmænd, konsulenter og rådgivere i Danmark, Tyskland, England, og Norge i de seneste fire år. Her har forsøg med »fuld bladgødskning«, så snart der er et blad at arbejde med, vist store besparelser på kvælstof og fosfor, lød det fra landbrugskonsulent hos Flex Fertilizer Jan Fischer Jensen.

- Op til 50 procent mindre kvælstof har forsøg i Norge og Tyskland peget på – i Danmark er vi dog mere forsigtig. På grund af vores kvælstofkvoter er danske landmænd allerede mere kvælstofeffektive, så der forventes besparelsen snarere at lande omkring 30 procent, sagde han, dog uden at fremlægge dokumentation i form af forsøgsresultater.

- Det er jo en helt ny måde at tænke gødskning på, sagde produktchefen. I stedet for at tildele al gødningen i en til to omgange tidligt i foråret, bruger man mindre mængder løbende. Det har ydermere den store fordel, at risikoen for udvaskning, selv hvis man skulle ramme jorden en smule, er meget mindre. Og man stresser planterne mindre. Det betyder for eksempel, at risikoen for svampeangreb ser ud til at blive mindre – det peger forsøgene i Tyskland i hvert fald på. Så måske er der tilmed en gevinst på den konto også, fremhævede Allan Holm Nielsen.

 

0

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Alle ejendomme er unikke

Skal de gamle bygninger rives ned eller skal de renoveres og have nyt liv i form af anden anvendelse? Skal det aldrende stuehus bevares og gennem en renovering bringes op til nutidens standard i forhold til indretning, energi og komfort? Det er ofte stillede spørgsmål og kræver en grundig vurdering, inden der kan gives et klart svar.

LandboSyd åbner afdeling på Fyn

Der bliver nu hårdere konkurrence om både medarbejdere og rådgivningskunder på Fyn. Sønderjyske LandboSyd går nemlig nu i clinch med Velas og åbner kontor med fokus på økonomirådgivning på Fyn.

Byer og skov vokser, landbrugslandet skrumper

Af Peter Bohsen Jensen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Snitter måler græsudbytte til grovfoderlageret

SLF arbejder sammen med Seges og flere landboforeninger om at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager. Landmand Eigil Miang ved Rødding deltager i projektet, og for få uger siden fik han snittet græs, der blev målt til brug for lagerregistrering.

Udstillere glæder sig til Agromek 2021

Blandt udstillere på næste års Agromek 2021 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.
Side 1 af 64 (1273 artikler)Prev1234567626364Next