bannerPos

Dambruger sælger nu sit livsværk

Hellevad Mølles Dambrug er sat til salg.

Tekst og foto: Per Jørgensen

Journalist
28-02-2020 09:01
Hellevad Mølles Dambrug i Sønderjylland er sat til salg. For det unge par, der vil arbejde med dyr og fødevareproduktion, er det et billigt alternativ til et landbrug. Positivt dækningsbidrag fra dag ét.

- Nu ser jeg frem til - side om side med vilde bjørne - at stå ved et canadisk vandløb på Vancouver Island og fange laks. Naturligvis udstyret med en peberspary. Det kan skræmme bjørnene væk, siger Jens Fürst Sørensen.

I fjor blev han ramt af en blodprop, og det har været med til at fremskynde beslutningen om at afhænde sit livsværk Hellevad Mølles Dambrug i nærheden af Rødekro i Sønderjylland.

- Jeg har hele mit liv beskæftiget mig med fisk og fiskeri, men nu er det tid til at komme videre. Det er mit store ønske at finde en køber – meget gerne et yngre par – der vil føre dambruget videre, for det er en sund forretning. Ønsket om at få mulighed for at arbejde med dyr og fødevareproduktion kan realiseres her for en brøkdel af, hvad det koster at købe et landbrug, og så er der et positivt dækningsbidrag fra dag ét, fastslår Jens, der som dreng lærte at svømme i en fiskedam i Krabberup ved Vejle.

Hellevad Mølles Dambrug blev etableret i 30’erne. I 1956 overtog Jens Fürst Sørensens forældre stedet, der ligger lige ud til det lille vandløb Surbæk, der er en del af Vidåsystemet.

I dag består dambruget af 21 runde miljørigtige bassiner med tilhørende kumme og klækkehus, en gårdbutik, et fiskerøgeri samt et parcelhus på 160 kvadratmeter. Prisen for dambruget, der ligger på en 1,5 hektar stor grund, er under to millioner.

Dambruget er kendt for at opdrætte kvalitetsfisk bl.a. guldørreder, regnbueørreder og bækørreder. 80 pct. af produktionen afsættes til put and take søer i Sønderjylland og Tyskland. Samtidig opdrættes fisk til udsætning i åer og vandløb. Det sker i samarbejde med bl.a. sportsfiskeforeningen og Danmarks Tekniske Universitets Aqua-sektion i Silkeborg.

- Det bliver vemodigt at forlade stedet, for vi har siden 1981 arbejdet meget med kvalitet og innovation. I dag er det sådan, at det vand, som vi lukker ind i den ene ende, i perioder er renere, når vi lukker det ud i den anden ende, efter det har været en tur gennem bassinerne. Den viden vi har oparbejdet, vil vi naturligvis stille til rådighed for en ny dambruger, slutter Jens Fürst Sørensen.

0

Ny i spidsen for HK planteavl

Hornsyld Købmandsgaard A/S har ansat Kenneth Søbye som produktchef for planteavl

Formand: - Vi skal producere mere klimaneutralt

Klimaet var overskriften for formand Niels Jørgen Thomsen, da han aflagde beretning på generalforsamlingen i Østjydsk Familielandbrug, der blev holdt hos Velas i Søften

Sikker og præcis fjernelse af ukrudt med ny græsklinge

Den nye græsklinge RG-KM fra STIHL gør det nemt at fjerne ukrudt fra såvel grusgange og flisebelægninger som fortove og asfalt. Med græsklingens unikke design, hvor knivpladerne bevæger sig frem og tilbage ligesom på en hækkeklipper, er risikoen for stenkast minimal – hvilket betyder, at RG-KM også er et optimalt værktøj i bymiljøet.

Velas Byg ansætter ny arkitekt – opruster på lovliggørelser

Byggeafdelingen i Velas har ansat endnu en erfaren arkitekt, som skal hjælpe landmændene med alt fra boligtegninger til lovliggørelser.

Grænselukning lukker både ude og inde

Både Danmark og Tyskland har som bekendt valgt at lukke grænsen mellem de to lande på grund af corona-virussen – det giver udfordringer – også i landbruget

De unge skal etablere deres eget

Unge landmænd har brug for at skabe deres eget netværk i branchen, og de får nu hjælp fra den lokale landboforening, som har etableret en ungegruppe. Det har vist sig at være en succes.

Styrket SLF runder et skarpt hjørne

Der blev kigget både politisk fremad og historisk tilbage, da SLF markerede sit 20 års jubilæum ved dette års generalforsamling, der blev holdt på Agerskov Kro.

Klar til Agromek 2021

Mange virksomheder har allerede meldt sig klar til at udstille på næste års Agromek-messe i Herning.

Efterafgrøder knækker ikke kurven

Der var kritik af flere ministre og ikke mindst Aarhus Universitet fra formand Mogens Dall, da LandboSyd holdt generalforsamling i Gråsten. Ikke mindst efterafgrødekravet fik en hård medfart af landboformanden

Nye skærpede regler ved byggeansøgninger

Brug af certificerede brandrådgivere og statikere ved ansøgning om byggetilladelse kan medføre udfordringer, påpeger bygningsrådgiver.
Side 1 af 58 (1143 artikler)Prev1234567565758Next