bannerPos

Dambruger sælger nu sit livsværk

Hellevad Mølles Dambrug er sat til salg.

Tekst og foto: Per Jørgensen

Journalist
28-02-2020 09:01
Hellevad Mølles Dambrug i Sønderjylland er sat til salg. For det unge par, der vil arbejde med dyr og fødevareproduktion, er det et billigt alternativ til et landbrug. Positivt dækningsbidrag fra dag ét.

- Nu ser jeg frem til - side om side med vilde bjørne - at stå ved et canadisk vandløb på Vancouver Island og fange laks. Naturligvis udstyret med en peberspary. Det kan skræmme bjørnene væk, siger Jens Fürst Sørensen.

I fjor blev han ramt af en blodprop, og det har været med til at fremskynde beslutningen om at afhænde sit livsværk Hellevad Mølles Dambrug i nærheden af Rødekro i Sønderjylland.

- Jeg har hele mit liv beskæftiget mig med fisk og fiskeri, men nu er det tid til at komme videre. Det er mit store ønske at finde en køber – meget gerne et yngre par – der vil føre dambruget videre, for det er en sund forretning. Ønsket om at få mulighed for at arbejde med dyr og fødevareproduktion kan realiseres her for en brøkdel af, hvad det koster at købe et landbrug, og så er der et positivt dækningsbidrag fra dag ét, fastslår Jens, der som dreng lærte at svømme i en fiskedam i Krabberup ved Vejle.

Hellevad Mølles Dambrug blev etableret i 30’erne. I 1956 overtog Jens Fürst Sørensens forældre stedet, der ligger lige ud til det lille vandløb Surbæk, der er en del af Vidåsystemet.

I dag består dambruget af 21 runde miljørigtige bassiner med tilhørende kumme og klækkehus, en gårdbutik, et fiskerøgeri samt et parcelhus på 160 kvadratmeter. Prisen for dambruget, der ligger på en 1,5 hektar stor grund, er under to millioner.

Dambruget er kendt for at opdrætte kvalitetsfisk bl.a. guldørreder, regnbueørreder og bækørreder. 80 pct. af produktionen afsættes til put and take søer i Sønderjylland og Tyskland. Samtidig opdrættes fisk til udsætning i åer og vandløb. Det sker i samarbejde med bl.a. sportsfiskeforeningen og Danmarks Tekniske Universitets Aqua-sektion i Silkeborg.

- Det bliver vemodigt at forlade stedet, for vi har siden 1981 arbejdet meget med kvalitet og innovation. I dag er det sådan, at det vand, som vi lukker ind i den ene ende, i perioder er renere, når vi lukker det ud i den anden ende, efter det har været en tur gennem bassinerne. Den viden vi har oparbejdet, vil vi naturligvis stille til rådighed for en ny dambruger, slutter Jens Fürst Sørensen.

0

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Landbrugsskole startede nyt skoleår med nye traktorer

Et nyt skoleår er startet på Kjærgård Landbrugsskole ved Bramming, hvor 40 unge landbrugsinteresserede netop er startet på grundforløbet. Derfor var der også elevopløb, da A.P. Jørgensen leverede to nye Claas-traktorer til skolen.

LDM retter skarp kritik mod Arla

Det skuffer Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM), at Arlas overskud ikke kommer producenterne til gavn.

Arla øger omsætning og indtjening i første halvår

Trods corona-krisen kommer Arla ud af første halvår med en øget omsætning og indtjening sammenlignet med sidste år.

Valtra og Valtec inviterer til traktordemonstration

På torsdag den 17. september inviterer Valtra og Valtec til traktordemonstration ved Toftlund.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.

Har du en værdig sparringspartner til dine handler og finansiering?

I takt med, at landbrugene bliver større og der samtidig er en voksende volatilitet i de priser, som vi køber og sælger produkter til, er det ekstremt vigtigt med en sparringspartner, du har tillid til. Den økonomiske bundlinje er din løn, og bliver naturligt påvirket af gode og dårlige beslutninger - og at være landmand, indkøbs- og salgschef samt bankmand på samme tid, er der vel dårligt nogle, der kan påtage sig med succes.

Udsigt til millioner fra Vestjyllands Andel

Vestjyllands Andel kan præsentere et årsregnskab med et koncernresultat på 87 millioner kroner før skat. Nu lægger bestyrelsen op til at udlodde 50 millioner af overskuddet til medlemmerne..

Vi skal dele masser af data

Hos svineproduktionen Håstrupgård i trekantområdet vægter man driftssikkerhed og økonomi, og her har man valgt Jysk IT i Billund til at løse opgaven
Side 1 af 67 (1335 artikler)Prev1234567656667Next