bannerPos

Danske Svineproducenter: Urovækkende regnskab i Danish Crown

Danish Crown er stadig langt fra at opfylde løftet til ejerne om en afregning, der er 60 øre over EU-indekset, erkender CEO Jais Valeur. Arkivfoto: Morten Ipsen

Henning K. Andersen

23-05-2019 09:53
Økonomien hos Danish Crown er i bedring, viser slagterigigantens halvårsregnskab, der blev offentliggjort onsdag. Men man er stadig langt fra målet om en afregning til ejerne, der er 60 øre højere end EU-snittet. Hos Danske Svineproducenter finder man regnskabet urovækkende.

Onsdag offentliggjorde Danish Crown koncernens halvårsregnskab for første halvdel af 2018/19, og det viser et overskud på knapt 1,1 milliarder kroner. Det er en smule bedre og bunder blandt andet i, at det globale marked for svinekød er vendt, blandt andet på grund af den epidemi af afrikansk svinepest, der har ramt Kina.

Men der er et godt stykke vej, til at Danish Crown kan indfri løftet om en afregning, der er 60 øre højere end det gennemsnitlige EU-indeks.

Det oplyser Danish Crown. Hos den danske slagterigigant mener direktør Jais Valeur, at resultatet er tilfredsstillende.

- Alt i alt lander vi et acceptabelt resultat, men det har været et udfordrende halvår. Første kvartal var svagt, og derfor iværksatte vi en omfattende spareplan, der skal sænke omkostningerne med i alt 385 millioner kroner på tværs af koncernen. Det begynder vi at se resultatet af nu, og samtidig er markedet vendt, så det går den rigtige vej, siger Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown, og fortsætter om afregningen til andelsselskabets ejere:

- Vi er desværre et godt stykke fra vores strategimål om at levere en afregning til vores ejere, der er forbedret med 60 øre i forhold til EU-indekset. Det ændrer dog ikke på, at vi har sat en klar kurs for Danish Crown, siger Jais Valeur.

Heiselberg: Skræmmende

Ifølge Danske Svineproducenter er den nuværende afregning fra Danish Crown 37 øre under EU-indekset, og formand Kim Heiselberg er ikke imponeret over situationen.

- Det er virkelig skræmmende. Vores beregninger viser, at slagteriet i første kvartal ligger 37 øre under EU-indekset, og så er der saftsusemig langt til målet om at komme til at ligge 60 øre over, fastslår Kim Heiselberg.

Der forventes for hele 2019 et ordinært driftsresultat, der er bedre end sidste år. På trods af lavere råvarepriser på både grise- og oksekød er Danish Crowns omsætning steget med 1,5 procent fra 30,1 til 30,6 milliarder kroner.

Men samtidig er halvårsresultatet dårligere end regnskabet for samme periode sidste år, og det er ifølge Kim Heiselberg udtryk for en skræmmende tendens.

- Danish Crown kalder halvårsresultatet for acceptabelt. I Landsforeningen Danske Svineproducenter kalder vi det for uacceptabelt. Det kan ikke være et acceptabelt resultat, når det er faldet i forhold til samme halvår sidste år. Det er derimod særdeles urovækkende, for det lavere driftsresultat fremkommer på trods af en omsætning, der er steget, siger formanden og fortsætter:

- Det vil sige, at koncernen på trods af opkøb af virksomheder, der ifølge slagteriet forklarer den stigende omsætning, alligevel ikke har været i stand til at øge sit resultat. Det illustrerer tydeligt, hvor vanskeligt, det er at drive slagteri, siger Kim Heiselberg.

Stadig udfordringer med Tulip

Den engelske forretning i Tulip Ltd er stadig den største udfordring for Danish Crown. Derfor er kapaciteten skåret til, og der er benhårdt fokus på omkostningerne.

- Det er fortsat et langt, sejt træk at få den engelske forretning tilbage på sporet, men den plan, vi fik lagt hen over sommeren og efteråret 2018, har den ønskede effekt. Nu handler det om at holde fast og vinde ny forretning, så Tulip Ltd igen kan komme til at bidrage positivt til indtjeningen i Danish Crown, siger Jais Valeur.

Siden udgangen af første halvår er noteringen på grise steget med 2,30 kroner (25 procent), og Danish Crown forventer, at afregningspriserne på grisekød fortsat vil stige hen over sommeren.

Efter et særdeles stærkt resultat sidste år er indtjeningen i DAT-Schaub tilbage på et mere normalt niveau. Samlet set er indtjeningen i forædlingsselskaberne på niveau med sidste år, men det er lige nu en udfordring at få de kraftigt stigende råvarepriser på grisekød konverteret til højere forbrugerpriser.

- Det er glædeligt, at noteringen stiger, for det er godt for vores ejeres økonomi. På den anden side er det en stor opgave for vores forædlingsselskaber at komme igennem med så markante prisstigninger i et marked, hvor især detailkæderne i mellemsegmentet er under hårdt pres fra discountkæderne, siger Jais Valeur.

Horsens Dyrskue i dansk sommervejr

Solrig start på Horsens Dyrskue & Madmarked.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Mælkeproducent i klemme i skrappe ammoniakregler

Landmand Gerard van Dolder ved Skærbæk vil gerne udvide sin malkebesætning – men skrappe ammoniakregler står i vejen. Forleden var folketingspolitikerne Hans Chrristian Schmidt (V) og Troels Ravn (S) på besøg, for at få syn for sagen

Børn skal leve som landmænd i sommerferien

Børn i Grindstedområdet kan smage på livet som landmand på Grindsted Landbrugsskole

100-årig er klar til 100 år mere

Senere på året er det 100 år siden, at det nuværende Grimme Skandinavien åbnede i Rødkærsbro. Det markeres torsdag og fredag.

Planteaften med høstteknik i korn og grovfoder

Temaet på dette års Planteaften på Ytteborg sætter fokus på, hvordan man opnår en stor høstkapacitet - men samtidig undgår spild.

Ubenyttede boringer beslaglægger masser af vand

Task Force Markvand går nu i offensiven for at få millioner af ubrugte kubikmeter vand frigivet til markvanding. Det drejer sig om - viser det sig - et meget stort antal boringer, som ikke benyttes, men som alligevel tæller med, når kommunerne ser på vandressourcerne i et givet område.

100-årige Grimme har stort fokus på kundepleje

Mange ting har ændret sig i de 100 år, det nuværende Grimme Skandinavien har eksisteret. Men kundeplejen er fortsat i højsædet.

Rammer generationsskifter som en hammer

Socialdemokratiet har bedyret, at de vil hæve gaveafgiften til 15 procent fra de nuværende 6 procent, ved overdragelse af familieejet virksomhed. Og det vil være en kæp i hjulet for familier, der står over for en overdragelse af virksomheden, lyder det fra ekspert.

Maskinudstilling på en ny måde

Horsens Dyrskue & Madmarked klar med nyt og mere tidssvarende koncept for maskinudstillere
Side 1 af 42 (831 artikler)Prev1234567404142Next