bannerPos

Ny bog om dyrevelfærd

Seges har udgivet en ny bog om dyrevelfærd, hvor danske forskere fra Aarhus- og Københavns Universitet medvirker. Foto: Seges
27-11-2019 11:00
En række danske forskere bidrager til ny Seges-bog om dyrevelfærd og etik.

Dyrevelfærd er et emne, der både optager landbruget og resten af samfundet i al almindelighed. Og hvis du også interesserer dig for emnet, har du chancen for at blive opdateret på den nyeste viden inden for adfærdsbiologi og dyrevelfærd med den nye grundbog »Dyrevelfærd og etik i husdyrproduktionen«, som Seges Forlag udgiver.

Bogen er en vurdering af dyrevelfærd og de etiske dilemmaer, der følger med i produktionen af kvæg og svin og erstatter dermed bogen »Husdyrhold – adfærd, velfærd og etik«.

Det er de tre forskere Jan Tind Sørensen, Karen Thodberg og Mette S. Herskin fra Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, der sammen med professor Peter Sandøe fra Københavns Universitet har bidraget til bogen.

- Landmænd spiller en afgørende rolle for produktionsdyrs velfærd og vi er glade for, gennem bogen at bringe vores viden i spil i landbrugsuddannelserne, siger professor Jan Tind Sørensen om den nye udgivelse.

En bog for alle

Bogen er lavet til undervisningsbrug på landbrugs- og dyrepasseruddannelser, men er også relevant for landmænd, de ældste folkeskoleklasser, gymnasier samt andre, der gerne vil være ajourført indenfor området.  

I bogen introduceres en lang række emner herunder forskellige syn på dyr og dyreetiske dilemmaer samt dyrenes adfærdsbiologi og lovkrav med relevans for dyrevelfærd. Den forklarer fagudtryk og termer, og sidst men ikke mindst præsenterer bogen forskellige værktøjer, som kan hjælpe til at vurdere og sikre dyrenes velfærd i en besætning.

Bogen kan købes i Seges’ netbutik, hvor du også kan få en læseprøve af den. Bogen har fået støtte fra Foreningen PlanDanmark, Norma og Frode Jacobsens Fond.

dbj

Flere støttesager i klemme

Et par bøvlede støttesager har på det seneste sat en stopper for lysten til at søge yderligere EU-tilskud, siger Anders Laustsen.

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Så på efterafgrøder som en del af klimaløsningen

Herning-Ikast Landboforening og Sagro inviterede til dialog om løsninger, da to lokale folketingspolitikere fra partiet Venstre, lagde vejen forbi.

Samsø vil vise den cirkulære vej

På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

Insekter som foder og fødevarer

Det kan blive insekter og larver, der kan blive en af fremtidens løsninger på en mere bæredygtig og klimavenlig fødevare-udfordring. Hos Teknologisk Institut arbejder man intenst med insekter til både foder og fødevarer.

Cirkulær økonomi på globalt plan

Den cirkulære økonomi er vejen frem, hvis kloden skal i balance globalt – og Danmark er med helt fremme, fastslog Claus Stig Pedersen, der er direktør for bæredygtighed og Public Affairs i den danske virksomhed Novozymes, og som var blandt indlægsholderne ved Frejs Fødevarekonference.
Side 1 af 53 (1051 artikler)Prev1234567515253Next