Hold ydelse oppe i varmen

Henning K. Andersen 08-06-2018 15:40:56
Det er muligt at holde en høj mælkeydelse, også selv om vejret er mere end varmt. Det mener kvægchef hos Landbo Syd, Thorkild Moos. Arkivfoto.
Varmestress blandt malkekøer er udbredt – LandboSyd sætter fokus på mulighederne for at fastholde en høj ydelse også i godt vejr.

Varmestress er ubehageligt for køerne og koster på bundlinjen.
Først falder fedt- og proteinindholdet i mælken. Så falder ydelsen, og alt i alt kan det koste 10 til 15 procent af kg EKM leveret til mejeriet.

Men der er faktisk muligt at fastholde en høj ydelse også i det gode varme sommervejr, siger kvægchef Thorkild Moos, LandboSyd. Han har derfor arrangeret en temadag på Gråsten landbrugsskole og invitereret eksperter til at komme og fortælle om hvad værktøjskassen indeholder at redskaber inden for blandt andet ventilation.

Skal af med varme 
- Varmen er hård ved køerne. De producerer selv masser fugt og varme, som de har brug for at komme af med. Køerne kan derfor udvikle varmestress og vil så bruge alt for meget energi på at udskille varmen ved konstant at puste og gispe, siger Thorkild Moos.
-Det betyder, at der er mindre energi til at producere mælk med, og så falder ydelsen – også fedt- og proteinprocenten, siger han.


Samler eksperter
På Gråsten Landbrugsskole samler Thorkild Moos landmænd, en dyrlæge og ventilationsfirmaer til et temamøde om varmestress. Det sker et par timer onsdag 20. juni om formiddagen. Gråsten Landbrugsskole har en højtydende malkebesætning, som de sidste 12 måneder har produceret godt 12.400 kg EKM. 

Fodring og opstaldning
På dagen vil Thorkild Moos bidrage et fagligt indlæg omkring fysiologien og varmestress. Desuden sætter han fokus på, hvad der kan gøres fodrings- og opstaldningsmæssigt for at minimere effekten på koen.
Desuden medvirker dyrlæge Trine Fredslund Matthiesen fra Dyrlægehospitalet Gråsten og hun vil fortælle om, hvorfor varmen påvirker reproduktionen, og hvad det betyder for embryonerne. 

Temadagen er arrangeret i samarbejde med Rotor A/S, som også vil demonstrere løsninger inden for ventilation til at mildne varmestress.
På temadagen bliver det tid til en tur gennem stalden og en gennemgang af relevante tal for besætningen.

 • Kabler vil påvirke jordbrugere i Sydvest

  Anlægget af El-motorvejen betyder nedgravning af flere kilometer kabel i blandt andet, og det vil få betydning for landbruget flere steder på strækningen.

 • Brugervenlig brovægt

  En brovægt er rar at have. Med FL-Tekniks nye PCBro softwareløsning bliver det nemmere og hurtigere at få styr på vejedata og importere dem fra brovægten til videre brug.

 • Tag sneglene up-front i år

  Selvom der i efteråret 2018 burde være meget få agersnegle, der kan forstyrre, så er det en god ide at være årvågen og tage eventuelle forekomster i opløbet, råder Seges.

 • Optræk til topformation på aktiemarkedet

  Du skal som investor fortsat være forsigtig med handel i aktier. Faren for en større nedtur er langt fra overstået. Med den nedtur, der de seneste tre uger har gjort sig gældende på det europæiske aktiemarked, er der nemlig optræk til storm.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer